Nyheter

Partiledardebatt om vanvård och valfrihet

Under partiledardebatten i riksdagen lyfte centerledaren Annie Lööf frågan om vårdskandalerna inom Carema, och vidgade frågan till att handla om behovet av vinster i välfärden och valfrihet. Hon ville ha besked av var Miljöpartiet egentligen står.

Publicerad 2012-01-18

Gustav Fridolin svarade med att betona att det är tillräckligt med personal som är den viktigaste frågan för att klara kvaliteten i äldrevården. Nu är tid att göra investeringar i välfärden genom att stötta kommunerna ekonomiskt:
– Kan vi inte gå ut med ett brett program och med resurser i kommunerna för att lindra krisens effekter? Ni tycks ha glömt vad som hände 2008. Regeringens tveksamhet att stötta kommunerna i den krisen kostade 22 000 jobb. Det drabbade de äldre hårt. Gör inte om det misstaget.
Annie Lööf:
Gillar ni lagen om valfrihetssystem, eller inte? Gillar ni inte vinst i välfärdssektorn? Ska skolor som går med överskott förbjudas? Miljöpartiet svävar på målet.
Gustav Fridolin:
– Jag blir upprörd när skattemedel går till vinst som inte beskattas utan går till skatteparadis. Det vill jag stoppa. Det trodde jag var regeringens linje också. Frågan är vad Centerns nästa steg ska bli. Vi vill satsa nu så att vi inte drar på oss en onödig arbetslöshet ute i kommunerna.

Nye Vänsterledaren Jonas Sjöstedt gick till våldsamt angrepp mot privatiseringarna i vården:
– Miljöpartiet, är ni verkligen beredda att säga att varje skattekrona ska gå till hemtjänsten och inte försvinna ut i vinster?
Gustav Fridolin:
– Pengar som vi lägger till välfärden ska inte planeras iväg till skatteparadis. Men det behövs också alternativ för att kunna utveckla den svenska välfärden.
Jonas Sjöstedt:
– Menar du allvar så är du välkommen att ansluta dig till oss och vårt krav att samtliga skattekronor ska gå till verksamheten och ingenting annat.

Göran Hägglund, Kristdemokraternas ledare, markerar också mot ett för starkt fokus på ekonomi inom privat vård och omsorg om äldre. Han säger sig vara bekymrad över såväl Vänsterpartiets som Socialdemokraternas tonlägen i debatten.

– Jag tänker ägna mig åt att utveckla vård och omsorgen, jag tänker inte ägna mig åt att vrida klockan tillbaka till en tid då systemet hamnade i fokus, istället för patienten.

– Kvaliteten avgörs inte av vem som utför vården och omsorgen, utan hur den utförs.

Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt:

– Vi är utan tvekan för olika driftsformer. Men ni i regeringen väljer att slumpa bort gemensam egendom när ni säljer ut den. Det är fel. Är ni nöjda med det, Göran Hägglund?

Göran Hägglund:

– Vi behöver säkerställa ett regelverk så att resurser går till det som de är tänkta att gå till.

Nu avvisar Göran Hägglund Miljöpartiets krav om minimibemanning med att det är bättre att ange vad man som äldre ska kunna förvänta sig i äldreomsorgen.

Klockan är 13.43. Partiledardebatten är slut.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas