Poetisk oas: Karlfeldtsgården i Karlbo
Nyheter | Smultronställen
Foto Örjan Björkdahl

Poetisk oas: Karlfeldtsgården i Karlbo

En poesins oas är Karlfeldtsgården i Karlbo som ligger strax före Avesta om man kommer söderifrån.

Publicerad 2013-07-26

Här stannar man gärna till för att äta något lätt i den kringbyggda lustträdgården för att sedan gå runt i husen där det finns minnessaker och litteratur av skalden och nobelpristagaren Erik Axel Karlfeldt (1864–1931). Den äldsta byggnaden som vetter mot bygatan är troligen från början av 1700-talet. I loftummet hade den unge Erik Axel sin studerkammare.
Erik Axel föddes i, som det då hette, Tolvmansgården. Här växte han upp i en stor familj om tre generationer. Erik Axel var äldsta barnet i mor Annas andra äktenskap. Han fick chansen att studera men samma år som han tog studenten måste familjen lämna gården under stor dramatik. Erik Axel skrev till sina anfäder ”Jag är ryckt som en ört ur sin groningsgrund, halvt nödd, halvt villig er sak jag svek.”

Gården kom åter i släktens ägo först år 1967 då sonen Sune och hans hustru Mary köpte den och lät restaurera den till en kulturgård, öppen för alla. Med inspiration från skaldens lustgård i Sjugare by anlade de en lustgård i miniatyr. Idag ägs gården av Avesta kommun.
I lustgården står en skulptur av skalden, skapad av Arvid Backlund. På en minnessten är ristat: ”Och här är byn vid flod och ro/ och här är svalans sommarbo./ Här vill min oro sova/ i det förgångnas ro.” I trädgården finns perenner som även blommar i Karlfeldts dikter: akleja, julros, hässleklocka, mossros, riddar-sporre, praktberonica, jätterams.
ÖPPET: 19 maj–11 augusti kl 11–17. Tel: 0226-64 51 74, http://karlfeldtsgarden.se

Gunilla  Lindahl

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas