Pris instiftas i Barbro Westerholms anda
Barbro Westerholm. Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Nyheter | diskriminering

Pris instiftas i Barbro Westerholms anda

Lagom till Stockholm Pride inleds kommer nyheten att ett pris instiftas i Barbro Westerholms anda. ”Hennes betydelse för den svenska hbtqi-rörelsen går inte att överdriva”, säger Carl Otto Engberg, ordförande för HBT-liberaler till TT Nyhetsbyrån.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-08-01

Barbro Westerholm satt i två omgångar, sammanlagt 27 år, i riksdagen för Folkpartiet/Liberalerna. Däremellan var hon SPF Seniorernas förbundsordförande 1999-2005. Vid sin bortgång i mars i år var hon sakkunnig åt SPF Seniorerna.

Barbro Westerholm brann för att motverka diskriminering i alla former och mest känd är hon för att hon som generaldirektör för Socialstyrelsen 1979 drev igenom att homosexualitet inte längre skulle klassas som en sjukdom.

Det nyinstiftade priset ”Regnbågssteget” kommer att delas ut årligen till personer som arbetat i Barbro Westerholms anda för att främja ”hbtqi-personers levnadssituation i Sverige”

– I communityt behöver vi lyfta förebilder som har gjort positiva saker. Vi ser också krafter som vill rulla tillbaka flera av de viktiga landvinningarna som Barbros namn står under, säger Carl Otto Engberg till TT.

Den första vinnaren kommer att utses 29 augusti 2024.

Barbro Westerholm utsågs till Årets Senior av Seniorens läsare 2012 och 2019. Hon är den enda som har fått utmärkelsen två gånger.

Du kan läsa intervjun från 2019 här.

I juni, samma dag som Barbro Westerholm skulle ha fyllt 90 år, lanserades också boken ”Bort med ålderismen” som hon skrev tillsammans med Ingrid Kinne Lindgren.

Du kan läsa mer om det här.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-08-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas