Pensionsraset: Redo att väcka talan i domstol
Berit Bölander och Eva Eriksson.
Nyheter | Pensionsraset

Pensionsraset: Redo att väcka talan i domstol

Juridiska åtgärder väntar om inte arbetsgivare och fack snabbt enas om hur man ska lösa tjänstepensionshaveriet för 150 000 pensionärer.

Jan Arleij
Publicerad 2018-01-25

SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna – med sammanlagt 435 000 medlemmar – hotar att gå till domstol om inte arbetsmarknadens parter lyckas göra något åt det pensionsavtal som nu sänker tjänstepensionen kraftigt för den utsatta gruppen.

Nya siffror visar dessutom att sänkningen kan bli uppemot 1 500 kronor i månaden för de som drabbas hårdast.

– Om inte parterna tar tag i detta orättfärdiga avtal som drabbar så många av våra medlemmar och snart når resultat, måste vi överväga juridiska åtgärder. Det faktum att SKL ensidigt verkar har ändrat i avtalet som nu leder till sänkta tjänstepensioner för så många måste då prövas, säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson och Berit Bölander, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att se till att våra medlemmar som nu får sänkt pension blir kompenserade, säger de båda i ett gemensamt pressmeddelande.

På 90-talet

SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna funderar bland annat på om man ska väcka grupptalan, för att skydda de drabbade pensionärerna.

Organisationerna pekar på ett fall från 1990-talet då några enskilda pensionärer, som användes som pilotfall, gick segrande mot stat och kommuner.

Det nu aktuella ärendet påminner starkt om dessa parallella fall, enligt SKPF och SPF, något som även advokat Kenneth Lewis, som drev ärenden på 1990-talet håller med om, rapporterar TT.

Leds av politiker

Det kontroversiella tjänstepensionsavtalet har också nått högsta politiska nivå.

Avtalet är redan politikernas ansvar genom att arbetsgivarsidan SKL (Sveriges kommuner och landsting) – kommunernas intresse- och arbetsgivarorganisation – styrs av politiker, förnärvarande med socialdemokraten Lena Micko som ordförande.

I riksdagen

Socialminister Annika Strandhäll (S) uppmanar också parterna att lösa frågan.

Frågan om de kapsejsande tjänstepensionerna lyftes under riksdagens frågestund på torsdagen (25/1) av Barbro Westerholm (L) som undrade om staten på något sätt kan underlätta för de som drabbas av sänkningarna.

”Fått indikationer”

Socialministern svarade att regeringen saknar sådana verktyg.

– Men jag hoppas att parterna sätter sig ned och talar om hur man ska reda ut det här. Jag har fått indikationer på att så också sker, sade Annika Strandhäll.

De drabbas

TT har tagit del av nya siffror från pensionsbolaget KPA som visar mer exakt hur pensionärerna berörs.

För KPA:s del handlar det om drygt 130 000 pensionärer som får sänkt kommunal tjänstepension. 85 procent av dessa ligger i beloppsintervallet 0-750 kronor och 15 procent, eller cirka 19 500 personer, som får en sänkning på mellan 750 och ända uppemot 1 500 kronor i månaden. Tidigare talades det preliminärt om högst tusen kronor i månaden.

Utöver de 130 000 pensionärerna som KPA administrerar så har Skandia runt 35 000 personer.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2018-01-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas