Efter raset: Nu kräver de omförhandling
Berit Bölander och Eva Eriksson.
Nyheter | Pensionsras

Efter raset: Nu kräver de omförhandling

Stoppa det orimliga och omoderna tjänstepensionsavtalet som nu sänker pensioner med upp till 1 000 kronor i månaden.

Jan Arleij
Publicerad 2018-01-22

Det skriver SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna i ett öppet brev till Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Pacta, Kommunal, OFR och SACO/Akademikeralliansen som har makten att förhandla om det kontroversiella avtalet, kallat PA-KL.

Besvikna och ledsna

Den senaste tiden har många av de båda förbundens medlemmar hört av sig med anledning av att de fått besked om att deras tjänstepension kommer att sänkas kraftigt i år.

– De är mycket besvikna och ledsna, känner sig maktlösa och oroliga över hur de ska klara sin privatekonomi under året, skriver förbundsordförandena Eva Eriksson för SPF Seniorerna och Berit Bölander för SKPF i brevet.

Börja förhandla

De båda organisationerna kräver omedelbara åtgärder.

– SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna uppmanar härmed parterna, arbetsgivarsidan såväl som fackföreningarna, att omgående inleda förhandlingar så att förändringar kommer till stånd.

Det behövs ett omförhandlat avtal som innebär att de drabbade pensionärernas tjänstepensioner dels blir stabilare och mer förutsägbart, dels inte drabbas av kraftiga sänkningar från år 2019 och därefter, anser Eva Eriksson och Berit Bölander.

Inte upprepas

– Vi menar att det är orimligt att det idag existerar otidsenliga tjänstepensionsavtal som kan få så kraftiga negativa effekter för en, i många fall, redan utsatt grupp. Det är av största vikt att denna situation inte upprepas.

Jan Arleij
Publicerad 2018-01-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas