Nyheter | Ekonomi

Kraftig sänkning av pensioner

När januaripensionen nu betalas ut får tiotusentals pensionärer en kalldusch. Många får se sin tjänstepension sänkas med 800 kronor.

Jan Arleij
Publicerad 2018-01-12

Ilska, förvåning och förvirring. Reaktionerna är många och starka när beskeden nu når de pensionärer som har tjänstepension enligt det så kallade PA-KL-avtalet.

Omkring 150 000 pensionärer som har jobbat i kommuner, landsting och Svenska Kyrkan som har avtalet berörs av sänkningarna.

Slår hårt 2018

Avtalet har ingåtts mellan fack och arbetsgivare i kommunsektorn och är konstruerat så att det 2018 blir ett kraftigt fall nedåt – upp till 800 kronor i månaden i minskad tjänstepension.

Orsaken är att avtalet fungerar så att när inflationen är högre än löneökningarna så sänks tjänstepensionen för pensionärerna.

Varför ser avtalet ut så?

– Samordningsbestämmelserna gjordes om i samband med att den allmänna pensionen reformerades. Man ville inte att den allmänna pensionen fullständigt skulle ”äta upp” tjänstepensionens andel av bruttopensionen, säger Niclas Lindahl som är förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) till Senioren.

Upprörda

Telefon och mejl har sedan några dagar gått varma på Seniorens redaktion i takt med att de skriftliga beskeden om sänkningarna nu skickas ut till alla som berörs av avtalet.

Gemensamt för de starka reaktionerna är dels att man inte förstår de tekniskt komplicerade förklaringarna till hur sänkningen uppstår och dels att sänkningarna är så stora.

Effekten i plånboken av den efterlängtade höjningen av den allmänna pensionen och 2018 års skattesänkning på pension ser ut att ätas upp.

Vill förhandla om

Kommunals ordförande Tomas Baudin säger i en skriftlig kommentar till TT att man ”kommer att ta upp den här frågan på nytt med vår motpart SKL och kräva en förändring”.

– Fack och arbetsgivare har haft den här överenskommelsen sedan 2002, med både för- och nackdelar för de som omfattas av den. Vi har inte tidigare fått någon förhandlingspropå i frågan, säger Niclas Lindahl till Senioren.

Jan Arleij
Publicerad 2018-01-12
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas