Maktlös känsla när pensionen rasar
Foto: Colourbox
Nyheter | Pensioner

Maktlös känsla när pensionen rasar

Lars Elfving är en av de som känner stor maktlöshet när hans tjänstepension nu oväntat sänks kraftigt. Orimligt, säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson som kräver en ändring.

Jan Arleij
Publicerad 2018-01-18

Idag den 18 januari kommer tusentals pensionärer som varit anställda inom kommun eller landsting att få ett dystert besked i brevlådan: tjänstepensionen sänks oväntat, för många med hundratals kronor varje månad.

Lars Elfving i Eskilstuna är en av dem som drabbas värst och som nu får se sin tjänstepension sänkas med 821 kronor brutto varje månad.

– Det är väldigt upprörande, säger Lars Elfving som tagit kontakt med det bolag som förvaltar hans tjänstepension för att få en förklaring.

Svårt att förstå

Lars Elfving har nu fått en skriftlig redogörelse för hur hans tjänstepension plötsligt sänks med nära 10 000 kronor brutto under 2018.

Men förklaringen är teknisk och bitvis svår att följa. Lars Elfving summerar den med att om prisutvecklingen är högre än inkomstutvecklingen så sänks pensionen men om inkomstutvecklingen är högre än prisutvecklingen så höjs pensionen.

– Men det svaret klarlägger inte grundproblemet. Jag menar vilken arbetsgivarorganisation har tidigare sänkt före detta medarbetares tjänstepension med som i mitt fall över fyra procent, och vilken facklig organisation hade accepterat detta?

Maktlöshet

Lars Elfving gick i pension 1992. Han är idag 85 år.

–  Jag kanske klarar mig skapligt ändå, många andra drabbas betydligt hårdare. Jag blir också mycket upprörd över principen. Hur kan man få agera så här ensidigt? säger Lars Elfving.

– Jag känner mig maktlös. Det finns ingen möjlighet att protestera, ingen att vända sig till.

Dikterar villkoren

I det skriftliga brevet till Lars Elfving listas fem frågor och svar. Som Senioren tidigare rapporterat är det aktuella avtalet skrivet av arbetsgivarorganisationen SKL, alltså Sveriges kommuner och landsting och fackliga motparten, bland annat Kommunal.

– Arbetsgivarorganisationen tycks utan vidare kunna diktera villkoren. Vem skall jag vända mig till för att få hjälp? Som pensionär tillhör jag sedan lång tid tillbaka ingen facklig organisation, säger Lars Elfving.

Blir upprörd

SPF Seniorernas ordförande reagerar starkt på Lars Elfvings historia och att det överhuvudtaget finns tjänstepensionsavtal som slår på ett sätt som inte ens de som ingått avtalet verkar ha insett kunde ske.

– Att tvingas se sin pension sänkas med uppemot 800 kronor per månad handlar om väldigt mycket pengar för många av de drabbade pensionärerna. Det är orimligt att effekterna av äldre tjänstepensionsavtal blir så här stora och drabbar så många seniorer, säger Eva Eriksson till Senioren.

Facket funderar

Det så kallade PA-KL-avtalet från början av 2000-talet analyseras nu ingående av bland annat ombudsmän på Kommunal. När man hittat den springande punkten kommer man att begära omförhandling av avtalet med arbetsgivarsidan SKL.

Så sent som i förra veckan uppgav SKLs förhandlingschef Niclas Lindahl till Senioren att man inte fått någon förhandlingspropå i frågan.

Kräver ändring

– Från SPF Seniorerna kommer vi noga att följa utvecklingen av den pågående analysen av avtalets effekter och kommande möten mellan parterna, säger Eva Eriksson.

– Det är ett krav från vår sida att förändringar måste till så att liknande situationer inte uppstår framöver.

De drabbas värst

I huvudsak påverkas de som är födda 1937 och tidigare, men det kan också påverka de som är födda mellan 1938 och 1953.

De yngre pensionärerna påverkas mindre eftersom de i den allmänna pensionen har mindre andel från tidigare ATP-system.

Dölj faktaruta

SPF Seniorernas sakkunniga i pensionsfrågor är Anna Eriksson:

– Politiker och pensionsrådgivare trycker ofta på att man måste se till att ha en bra tjänstepension för att kompensera den allt svagare allmänna pensionen.

– När då avtalen visar sig slå som i PA-KL-fallet bör ansvariga politiker och parter se till att det snabbt blir en förändring.

Dels i det aktuella avtalet, dels genom en förstärkning av den allmänna pensionen, menar Anna Eriksson.

– Det är ju den allmänna pensionens allt svagare utveckling som gjort att många är helt beroende av tjänstepensionen för att ekonomin ska gå ihop.

Kräver förhandlingar

Även SKPF Pensionärerna uppmanar arbetsmarknadens parter att snarast omförhandla avtalet.

– När vi nu ser hur olyckligt utfallet av det blir för vissa av våra medlemmar måste något göras, säger SKPF Pensionärernas förbundsordförande Berit Bölander som uppmanar arbetsgivarsidan ”att snarast gå in i förhandlingar” för att tjänstepension ska bli stabilare och mer förutsägbar från 2019 och framåt.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2018-01-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas