Nyheter | Tjänstepension

Seniororganisationer jublar: ”Rättvisan har segrat”

SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna välkomnar beskedet att pensionärer som drabbats av tjänstepensionsraset ska kompenseras.

Jan Arleij
Publicerad 2018-01-26

På fredagsförmiddagen kom beskedet att arbetsgivarna SKL (Sveriges kommuner och landsting) har beslutat att de pensionärer som fått sänkt tjänstepension ska kompenseras.

– De som fått den reducerad 2018 kommer att få en tillfällig kompensation som motsvarar nivån för 2017, lovar Ulf Olsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Kostnaden för detta blir cirka 1,2 miljarder kronor.

Pengarna tillbaka

SKPF och SPF Seniorerna som engagerat sig hårt i de drabbade pensionärernas öde är mycket nöjda med att SKL” har tagit sitt förnuft till fånga”.

– Det känns oerhört bra att rättvisan nu har segrat och att de drabbade får sina pengar tillbaka, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna i en presskommentar.

Stor förtvivlan

Många medlemmar har hört av sig under de senaste veckorna till SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna.

De har enligt Eva Eriksson uttryckt stor förtvivlan över de oväntade och kraftiga sänkningar av sina tjänstepensioner som skedde från årsskiftet.

– Det har drabbat många äldre som redan lever på marginalen.

Organisationer

SKLs förhandlingschef sa tidigare idag (26/1) att SKL nu tillsammans med fackförbunden kommer att förhandla om en ”långsiktigt hållbar lösning från 2019 och framåt”.

Eva Eriksson och Berit Bölander, ordförande i SKPF Pensionärerna konstaterar i ett gemensamt uttalande att historien med de kollapsande tjänstepensionerna för över 150 000 pensionärer visar att Sveriges seniorer behöver handlingskraftiga pensionärsorganisationer.

– Vår beslutsamhet och vilja att backa upp våra krav med rättsliga åtgärder gav resultat. Nu kommer vi att ligga på som en blåslampa så att förhandlingarna mellan parterna också leder till stabila och förutsägbara pensioner för våra medlemmar i framtiden.

 

Jan Arleij
Publicerad 2018-01-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas