Regeringen beredd skrota flyttskatten
Nyheter | Samtal
Foto: Colourbox

Regeringen beredd skrota flyttskatten

Regeringen öppnar för att ta bort flyttskatten, ett av SPF Seniorernas viktigaste bostadspolitiska krav.

Publicerad 2016-01-13

Den svenska bostadskrisen kräver att 700 000 nya bostäder byggs fram till år 2025, konstaterar statsminister Stefan Löfven (S), finansminister Magdalena Andersson (S) och bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) på DN Debatt idag.

– Alla ansvarstagande partier måste nu lägga politiska låsningar och konflikter åt sidan för att ta fram innovativa och realistiska sätt att öka byggandet. Regeringen är beredd att göra det som krävs, skriver de tre ministrarna.

Utöver olika förslag i syfte att åstadkomma regelförenklingar och ökad byggkapacitet tycks regeringen vara beredd att tänka om i skattefrågor:

– Det befintliga bostadsbeståndet behöver också användas mer effektivt. Regeringen vill inom ramen för dagens samlade beskattning av bostadssektorn se över skatternas utformning för att främja ökad rörlighet på bostadsmarknaden.

Den skatt som många menar bidrar mest aktivt till inlåsning är den så kallade flyttskatten.

SPF Seniorerna har länge krävt att regeringen ska sänka denna reavinstbeskattning vid bostadsförsäljning.

– Den som säljer ett boende och köper ett nytt påförs flera skatter. Det är kapitalvinstskatt, stämpelskatter och skatt på uppskovet på vinsten. Dessa skatter gör det dyrare och krångligare för bland annat seniorer att anpassa sitt boende, skriver SPF Seniorerna i ”Seniorernas bostadsrapport”.

– Ta bort uppskovsräntan och sänk reavinstbeskattningen för bostäder. Det skulle undanröja hinder för äldre som är redo att sälja en villa eller bostadsrätt och vill anpassa sitt boende till en ny livssituation.

Bostadsfrågan var också ett huvudtema tidigare idag under årets första partiledardebatt i riksdagen.

– Bland de mer intressanta förslagen är att regeringen vill nu diskutera och förhandla om de skatter som gör det för dyrt att flytta och bidrar till den här inlåsningen. Regeringen hoppas få med sig Liberalerna som just talat om flyttskatten, rapporterade Ekot från debatten.

Regeringen säger sig nu vilja ha ”breda politiska samtal” med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas