”Undanta seniorer från krav på amortering”
Nyheter | Bostäder

”Undanta seniorer från krav på amortering”

Låt äldre slippa amorteringskrav så att de har råd att flytta, föreslår Sten Bergheden (M). Ingen bra idé, anser regeringen.

Jan Arleij
Publicerad 2021-02-08

Riksdagsledamoten Sten Bergheden (M) lyfte ämnet i en skriftlig fråga i riksdagen ställd den 27 januari till bostads- och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Sten Bergheden konstaterar att en relativt ny funktionell bostadsrättslägenhet är dyr.

Realisationsvinsten efter villaförsäljningen räcker oftast inte till för att finansiera mer än kanske 30-40 procent av ett köp av en relativt ny funktionell bostadsrättslägenhet anpassad för ett bra liv på äldre dagar.

Behöver låna

– Därutöver behövs bostadslån för en fullständig finansiering av lägenheten. Men detta bostadslån får högst uppgå till 4,5 gånger pensionärens bruttoinkomst, för att inte krav på amortering ska utlösas.

Dessutom är det vanligt att en medelpensionär inte får låna till en mindre ny bostad. Många bor därför kvar i onödigt stora bostäder, som istället hade kunnat gå till barnfamiljer på jakt efter något större.

Sten Bergheden.

Sten Bergheden anser att dagens regler för amorteringskrav är en förklaring till att fler än hälften av ålderspensionärerna bor kvar i en ägd villa eller ett radhus, trots att många av dem önskar att flytta till en seniorlivsanpassad ägd bostad.

– Pensionärer är en väl definierad grupp i samhället som lätt skulle kunna undantas från amorteringskravet om de flyttar till en mer passande bostad, menar Sten Bergheden som i sin fråga vill veta om regeringen har någon idé för att förändra och förbättra läget:

– Vad vill Per Bolund göra för att förändra reglerna och kraven för bostadslån för ålderspensionärer och därmed underlätta för pensionärshushåll att sälja sitt enfamiljshus och öka rörligheten på bostadsmarknaden?

Fallande priser

Men Per Bolund och regeringen har inga nya planer på området.

– Vi vill inte hamna i en situation där äldre bolånetagare sitter med höga lån och stigande räntor, vilket kan leda till risker kopplade till överskuldsättning, svarade Per Bolund.

Per Bolund.

– Även bostadspriser kan falla och fokus i kreditgivningen bör därför vara låntagarens återbetalningsförmåga snarare än säkerhetens värde.

Gjort saker

Per Bolund betonade att även han anser att det är viktigt att öka rörligheten på bostadsmarknaden, ”inte minst för äldre som kan byta till ett bättre anpassat boende”.

Han hänvisade till tidigare fattade beslut om att uppskovsräntan tagits bort.

– Därtill har regeringen höjt bostadstillägget och infört ett statsbidrag för äldrebostäder.

Stenevi tar över

Nu lämnar Per Bolund bostadsfrågorna. I fredags (5/2) utsågs han till ny miljö- och klimatminister och vice statsminister.

Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi tar över, och ska samtidigt ansvara för jämställdhetsfrågorna. Titeln blir jämställdhets- och bostadsminister.

Jan Arleij
Publicerad 2021-02-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas