Hjälp forskarna med fakta om din bostad
Köksbänkar behöver ha en höjd som gör att det är lätt för personer med nedsatt rörelseförmåga att använda ytorna. Susanne Iwarsson från CASE och Ann Mari Storm från CASE brukarråd mäter bänkhöjden i en bostad i Lund. Foto: Kennet Ruona
Nyheter | Boende

Hjälp forskarna med fakta om din bostad

Nu ska tillgängligheten i Sverige mätas på bredden och tvären. Men då behövs din insats.

Jan Arleij
Publicerad 2021-05-31

Hur tillgängliga är egentligen Sveriges bostäder för äldre? Det ska svenska skolelever, lärare och pensionärer hjälpa forskare vid Lunds universitet att ta reda på i något som kallas ForskarFredags massexperiment 2021 – Bostadsförsöket!

Bakgrunden är att Sveriges befolkning blir allt äldre samtidigt som många seniorer vill bo kvar hemma så länge det går.

Susanne Iwarsson och Ann Mari Storm.

– Tyvärr kan olika miljöhinder i bostäderna minska möjligheten att leva ett aktivt liv, säger Susanne Iwarsson, professor i gerontologi, verksam vid forskningscentrumet CASE vid Lunds universitet och vetenskapligt ansvarig för Bostadsförsöket.

Trappor är exempel på ett vanligt miljöhinder. Om det dessutom saknas hiss är det svårt att ta sig fram med rullande hjälpmedel, som rollator.

Tar hjälp

I dagsläget saknas tillförlitliga och nationellt jämförbara uppgifter om vilka miljöhinder som är vanliga i svenska lägenheter och villor.

Det här vill Susanne Iwarsson och hennes kollegor ändra på. För att kunna samla in så mycket information som möjligt vänder de sig nu till Sveriges seniorer och skolelever, och alla andra som vill vara med och forska.

– Ju fler medborgare som deltar i Bostadsförsöket, desto bättre kunskap får vi. Alla som vill bidra till ökad kunskap om tillgänglighet kan delta i experimentet, oavsett ålder, säger Susanne Iwarsson.

Dörröppningar

Med hjälp av en tumstock eller ett måttband och en specialdesignad mobilapp, som bygger på över 20 års forskning om tillgänglighet, besvarar deltagare frågor som hur breda dörröppningarna är, hur höga är trösklarna, om vattenkranarna är svåra att öppna.

Resultaten samlas i en öppen databas som ska ge en bild av hur tillgängligheten ser ut i kommuner och regioner över hela landet.

Susanne Iwarsson.

Bostadsförsöket kommer att resultera i en slutrapport om miljöhinder i svenska lägenheter och villor.

– Pensionärsorganisationerna kommer att få tillgång till data som de kan använda för fortbildning inom sina organisationer och för opinionsbildning lokalt och nationellt. Med stöd av forskarna kan de fortsätta att arbeta med analyser av insamlade data under lång tid efter det att medborgarforskningsprojektet Bostadsförsöket avslutats, säger Susanne Iwarsson.

September

Den särskilt framtagna mobilappen kommer att vara tillgänglig för nedladdning vid experimentets start i september 2021. Bostadsförsöket pågår sedan under åtta veckor.

Inom projektet hoppas man att teknikovana pensionärer kan få hjälp av barnbarn och andra i sin närhet.

– För alla är välkomna att vara med, säger Susanne Iwarsson.

SPF Seniorerna stöttar

ForskarFredags massexperiment Bostadsförsöket är ett samarbete mellan forskningscentrumet Centre for Ageing and Supportive Environments (CASE) vid Lunds universitet, pensionärsorganisationerna SPF Seniorerna i Skåne och PRO Skåne och den ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet. Även SPF Seniorerna, PRO och SKPF Pensionärerna nationellt ger sitt stöd åt projektet.

Finansiellt genomförs Bostadsförsöket med stöd av Forte – forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd och som en del av European Researchers’ Night med finansiering från EU-kommissionen.

Bostadsförsöket är ett så kallat medborgarforskningsprojekt där forskarna tar hjälp av allmänheten för att ta sig an frågor som de inte har möjlighet att undersöka på egen hand.

Dölj faktaruta

Vill du vara med?

Du kan läsa mer om Bostadsförsöket på ForskarFredags webbplats.

Här kan du anmäla ditt intresse.

Dölj faktaruta

 

Jan Arleij
Publicerad 2021-05-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas