Här blir det boendegaranti för 85-plussare
Vinter i Växjö. Foto: Alexander Hall
Nyheter | Bostäder

Här blir det boendegaranti för 85-plussare

Alla över 85 år med tio timmars hemtjänst garanteras att få en anpassad bostad. Det har Växjö kommun beslutat.

Jan Arleij
Publicerad 2021-01-13

Efter långa och många förberedelser kunde kommunstyrelsen i tisdags (12/1) klubba igenom den lokala bostadsgarantin för sina äldre kommuninvånare.

Garantin gäller för ett anpassat boende. Kriterierna som gäller för att man ska komma ifråga redovisas av kommunen i ett pressmeddelande:

• Omsorgstagare över 85 år med minst tio beviljade hemtjänsttimmar
• Omsorgstagare med visst omvårdnadsbehov, otillgänglig bostad och som upplever en otrygghet, men som fått avslag på ansökan till särskilt boende
• Omsorgstagare som ansökt om omfattande bostadsanpassning (över 50 000 kronor) kan istället erbjudas en tillgänglig bostad
• Omsorgstagare som bott ihop med make/maka på särskilt boende där den respektive avlidit och omsorgstagaren själv inte är i behöv av särskilt boende

Mellanform

– Den här garantin gör det möjligt även för omsorgstagare som inte har behov av ett särskilt boende att få en anpassad bostad, säger Anna Zelvin (KD), vice ordförande i omsorgsnämnden.

Anna Zelvin. Foto: Alexander Hall

– Ett tryggt, säkert och anpassat boende blir viktigare ju äldre man blir. Eftersom särskilt boende är en egen vårdform för de allra sjukaste omsorgstagarna vill vi kunna ge ett alternativ.

Måste bygga

Garantin innebär inte att bostadsfrågan är löst.

– Vi ska inte glömma bort att vi fortfarande har ett behov av fler seniorbostäder, tillgängliga bostäder och trygghetsboenden. Fler äldre behöver också ställa sig i bostadskö, säger Magnus P Wåhlin (MP) som är ledamot i Växjöbostäders styrelse.

Ska utvärderas

Beslutet i Växjö bygger på en bred politisk uppgörelse. En parlamentarisk grupp med åtta partier har tillsammans enats om åtgärderna.

– För att vi ska veta om garantin verkligen fungerar vill vi att den utvärderas efter ett år, säger Tomas Thornell (S), kommunalråd i Växjö kommun.

Jan Arleij
Publicerad 2021-01-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas