Nyheter | Satsning

Regeringen vill skapa fler äldreboenden

Statligt stöd ska öka byggandet av äldre- och trygghetsboenden i Sverige. Men det är inga nya pengar som satsas, säger SPF Seniorerna.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-08-08

– Vi genomför nu historiska satsningar på äldreomsorgen, särskilt på just fler äldrebostäder och mer personal i äldreomsorgen. 109 kommuner har idag brist på äldreboenden, så att det här stödet är efterlängtat råder det ingen tvekan om. Att bygga bort den bristen är en viktig del av att utveckla den svenska modellen, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i ett pressmeddelande.

Stödet fanns dock redan med i budgetpropositionen förra året och det är således inga nya pengar. Det behövs dessutom betydligt större satsningar, menar SPF Seniorerna.

– Det är ett steg i rätt riktning, men det behövs betydligt större satsningar än den som regeringen lagt fram. Vi kan också konstatera att detta inte är några nya pengar, de fanns med i budgetpropositionen redan förra året. Dock har regeringen vidgat användningsområdet för investeringsstödet något, säger Christina Rogestam ordförande för SPF Seniorerna.

Stödet, som införs i november 2016 med stöd av Vänsterpartiet, gäller både nyproduktion och ombyggnad, och för såväl rena äldreboenden som för så kallade trygghetsboenden. Det kan även omfatta tillgänglighetsanpassning av gemensamhetslokaler.

Under 2016 har regeringen avsatt 150 miljoner för investeringsstödet. Beloppet beräknas öka successivt till 400 miljoner 2018, rapporterar regeringskansliet.

 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-08-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas