Regionen skickar inkassokrav till demenssjuka
Foto: Getty Images
Nyheter | Utsatta

Regionen skickar inkassokrav till demenssjuka

Tekniska problem hos Region Stockholm gör att ett okänt antal personer med demenssjukdom riskerar att hamna hos kronofogden.

Jan Arleij
Publicerad 2023-08-11

Bakgrunden är att regionens icke-fungerande it-system under sommaren lett till att demenssjuka och funktionsvarierade personer fått ta emot fakturor för bland annat färdtjänst.

I stället skulle fakturorna ha skickats till personernas företrädare och ombud i form av gode män.

På hallgolvet

– Det här är personer som inte är kapabla att betala räkningar. De har inte gjort någonting fel, säger gode mannen Sven Vejde till Aftonbladet som först rapporterade om skandalen.

– Tänk, nu kanske breven bara ligger på hallgolvet där hemma hos en människa som inte ens förstår vad de där kuverten är för något.

Fått krav

Ett flertal drabbade har också fått inkassokrav.

– Regionen måste nu be om ursäkt, betala kostnaderna för de drabbade och skjuta upp de kommande räkningarna, kräver Sven Vejde.

Oklart hur många

Sophie Gunnarsson, presskommunikatör vid Trafikförvaltningen på Region Stockholm, kan inte säga hur många som drabbats. Felet, som ligger hos regionens faktureringssystem, RES kommer troligtvis finnas kvar vid färdtjänstens fakturering även i juli månad.

Sophie Gunnarsson.

– Trafikförvaltningen beklagar det inträffade. Självklart får de drabbade som hör av sig anstånd med sina fakturor och för de personer som har fått inkassokrav och som hör av sig till oss drar vi naturligtvis tillbaka det kravet, säger Sophie Gunnarsson till Aftonbladet.

Flera frågor

Senioren har sökt Region Stockholm för att få svar på exakt hur många felaktiga fakturor som skickats ut och vad regionen gör för att i dessa fall informera de drabbade om att misstaget har skett.

En tredje fråga är att om regionen ändå inte gör detta – blir det då upp till den som har drabbats att själv höra av sig till regionen för att reda ut saken?

Region Stockholm har ännu inte återkommit med svar på frågorna.

God man och huvudmän

Huvudman kallas den som är i behov av en god man. För att ha rätt till en god man måste man ha dokumenterad medicinsk diagnos som demens eller psykisk sjukdom.

En god mans uppdrag är att hjälpa sin eller sina huvudmän med att ta tillvara på de juridiska och ekonomiska rättigheterna. Det kan till exempel vara att betala räkningar, ansöka om bidrag eller se till att beviljade insatser om stöd fungerar.

Källa: Region Stockholm

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-08-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas