Rut, 92, fick svar av ministern
Nyheter | Kämpe
SPF Seniorernas Anna Eriksson spelar upp Rut Jönssons frågor för Per Bolund (mitten) och hans medarbetare. Foto Tomas Södergren

Rut, 92, fick svar av ministern

- Jag kan förstå att det känns konstigt när man måste betala en avgift för att kunna ta ut sina egna pengar. Det skriver finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i ett brev till Rut Jönsson, 92, från Eslöv.

Jan Arleij
Publicerad 2016-08-29

När SPF Seniorerna den 10 augusti uppvaktade Per Bolund och överlämnande nära 33 000 namnunderskrifter och krav på att kontanterna ska vara kvar framförde Rut Jönsson via en filmupptagning två frågor till finansmarknadsministern:

– Tycker ministern att det är rimligt att en bank ska kunna ta ut 100 kronor i avgift för varje gång man ska ta ut kontanter, ja eller nej?

– Kontanter är ett lagligt betalningsmedel – så vad kommer du som minister att göra för att vi som vill använda kontanter inte ska känna oss diskriminerade i samhället?

Upp till bankerna

Rut-Jönsson-Foto-Anna-Eriksson-(600x800)Per Bolund hänvisar i sitt svar till Rut Jönsson att ”I Sverige har vi fri prissättning vilket innebär att det är upp till bankerna själva att välja hur de tar betalt för sina tjänster och om de vill ta ut en avgift för kontantuttag.”.

”Jag vill dock uppmuntra att man som kund för en dialog med sin bank och är tydlig med vad man tycker om detta, och eventuellt byter bank för att få bättre service.”

Att Rut Jönsson varit extremt tydlig gentemot Sparbanken Skåne har dock inte hjälpt Rut.

Samtal väntar

Möjligen inger ministerns svar på hennes andra fråga mer hopp:

– Regeringens syn är att var och en själv ska kunna bestämma hur man vill sköta sin ekonomi. Vi arbetar på flera plan för att se till att de som vill använda kontanter ska kunna göra det. Till hösten kommer regeringen att tillsätta en parlamentarisk utredning som bland annat ska få i uppdrag att se över Riksbankens ansvar för kontantförsörjningen.

– Jag har även bjudit in representanter från banksektorn till ett möte under hösten för att diskutera vad som krävs för att människors behov av kontanter tillgodoses, fortsätter Per Bolund sitt svar.

Det mötet kommer att äga rum den 27 september, uppger finansdepartementet till senioren.se

Får räcka nu

– Jag är väldigt glad att han svarade klart och tydligt. Att han inte kan göra något har jag nu fått en förklaring till, säger Rut Jönsson i en kommentar till Skånska Dagbladet.

Nu kan hon inte göra så mycket mer, säger hon till tidningen.

– Men det är rätt skönt att det är över nu. Jag blev rätt så trött.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Betaltjänstombud i åtta kommuner

Per Bolund hänvisar också i sitt brevsvar till att Länsstyrelserna har etablerat betaltjänstombud runtom i landet där man kan betala räkningar, ta ut pengar eller lämna dagskassor.

Under SPF Seniorernas uppvaktning medgav ministern till SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam att antalet ombud inte är särskilt många: ”Det finns väl sjutton betaltjänstombud i åtta olika kommuner. Så det är ingen jättestor verksamhet.”

 

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2016-08-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas