Bolund: Bankerna måste hantera kontanter
Nyheter | Bankmöte
Per Bolund möter SPF Seniorerna. Per Bolund möter SPF Seniorerna. Foto Tomas Södergren

Bolund: Bankerna måste hantera kontanter

- Jag förutsätter att bankerna tar sitt ansvar i frågan och säkerställer att deras kunder kan fortsätta att använda kontanter även i framtiden. Det budskapet framförde finansmarknadsminister Per Bolund till representanter för banksektorn när parterna möttes för samtal på tisdagen.

Jan Arleij
Publicerad 2016-09-28

Redan när SPF Seniorerna uppvaktade finansmarknads- och konsumentminister tillika biträdande finansminister Per Bolund (MP) den 10 augusti – med nära 33 000 namnunderskrifter till stöd för kravet att man ska ha rätt att betala med kontanter – berättade han om det förestående mötet med företrädare för bankerna.

Igår ägde det rum och samma dag publicerade finansmarknadsministern ett debattinlägg i Aftonbladet:

– Kontantfrågan engagerar många i samhället. Jag har under den senaste tiden träffat representanter från Sveriges pensionärsföreningar och konsumentorganisationer för att ta del av deras syn på den minskade tillgången till kontanter.

– Deras budskap är tydligt: mer måste göras för att det ska vara möjligt att fortsätta använda kontanter, oavsett var i landet du bor, skriver Per Bolund.

Få ombud

Regeringen pekar genom Per Bolund återigen på vad man tycks anse vara den bästa vägen fram:

– På de orter där marknaden inte tillgodoser människors behov av kontanter har Länsstyrelserna etablerat betaltjänstombud där man kan betala räkningar, ta ut pengar eller lämna dagskassor.

Sedan länge är det även möjligt att handla från Systembolaget eller Apoteket via ombud som finns i vanliga butiker runt om i landet.

SPF Seniorerna påtalade under uppvaktningen att sådana ombud är alltför få för att matcha bankernas snabba nedmontering av allmänhetens möjligheter att hantera kontanter.

”Det finns väl sjutton betaltjänstombud i åtta olika kommuner. Så det är ingen jättestor verksamhet.” medgav ministern vid sittande bord.

Frivilligt

Per Bolund skriver i debattartikeln att det för regeringen är ”viktigt att var och en ska kunna välja själv hur man sköter sin ekonomi”, vilket exakt överensstämmer med SPF Seniorernas grundkrav.

Han hoppas fortfarande på frivilliga överenskommelser mellan banker och handeln:

– Systemet med butiksombud är ett smidigt sätt att upprätthålla servicen i glesbygd. Att öka samarbetet mellan banker och handeln bör därför vara ett bra sätt att se till att människor kan få tillgång till kontanter även på de orter där det inte finns något bankkontor med kontanthantering.

Utredning i höst

Regeringen tillsätter senare i höst en parlamentarisk utredning av det penningpolitiska ramverket och riksbankslagen. Utredningen kommer bland annat att få i uppdrag att se över Riksbankens och bankernas ansvar för kontanttillgången och ge förslag till eventuella åtgärder.

Återstår att se hur skarpa direktiv Per Bolund då väljer att ge till utredningen.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-09-28
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas