Otryggheten ökar när bankfack tas bort
Foto: Colourbox
Nyheter | NEDRUSTNING

Otryggheten ökar när bankfack tas bort

När banker stänger sina kontor försvinner också bankfacken. Ett problem för många seniorer som får ha värdeföremålen hemma istället.

Jan Arleij
Publicerad 2020-10-20

Nyligen kom beskedet att också Handelsbanken slår igen ett stort antal bankkontor, närmare bestämt 180 stycken över hela landet. Nedmonteringen är genomförd i slutet av nästa år.

Många banktjänster kan genomföras digitalt, men att förvara värdesaker i bankfack går inte att ersätta med ”ettor och nollor”.

Guldklockan

Alternativ som kassaskåp i hemmet och dokumentförvaring hos begravningsbyråer räcker inte, menar en kritisk Peter Sikström, SPF Seniorernas generalsekreterare.

– Det finns en oro bland de äldre som använder bankfack. Det kan vara mammas smycken eller pappas guldklocka, saker man inte använder själv men som man inte vill ska gå ur släkten. De värdesakerna låser man in i bankfack för att vara säker på att de ska finnas kvar om något händer.

Ignorerar

För personer som har svårt att röra sig långt från hemmet innebär det stora problem när lokala bankkontor försvinner.

– Äldre människor går inte ut och köper ett kassaskåp, istället har de sakerna i hemmet. Varje gång personerna går ut oroar de sig för att sakerna ska försvinna, säger Peter Sikström till DN.

– Jag är djupt ledsen över att bankerna återigen ignorerar äldre personers oro i det här. Det finns många som känner att ingen lyssnar på dem.

Vänder inte

På Handelsbanken hänvisar man till vikande efterfrågan på bankfack.

– Vi ser inte att den utvecklingen kommer att vända i framtiden, säger bankens affärsutvecklingschef Mikael Jismark till DN.

Jan Arleij
Publicerad 2020-10-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas