Minister lovar hårdare tag mot bankerna
Foto: Thomas Södergren
Nyheter | Påverkan

Minister lovar hårdare tag mot bankerna

Regeringen kommer att öka pressen på bankerna att inte skrota kontanterna. Det lovade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) när han tog emot en delegation från SPF Seniorerna 10 augusti.

Jan Arleij
Publicerad 2016-08-10

Med sig hade förbundsordförande Christina Rogestam en diger bunt med namnunderskrifter från upprörda medlemmar i SPF Seniorerna. 32 667 personer har via förbundets hemsida ställt sig bakom kravet på att man ska kunna använda kontanter.

– Jag är imponerad och glad över det starka engagemanget i den här mycket viktiga frågan, sa Per Bolund till Christina Rogestam, SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström och Gunnar Sandström, styrelseledamot från Synskadades Riksförbund som förstärkte delegationen.

Direktiv under hösten

Sedan Christina Rogestam betonat några huvudskäl till varför nedmonteringen av kontanterna som betalningsmedel går ”alldeles för fort” – något som Per Bolund helt höll med om – redovisade ministern sina planer för att rädda kontanterna.

• Under hösten tillsätter han en parlamentarisk utredning som ska se över Riksbankens ansvar för kontanthanteringen. Direktiven är under arbete och ska bli klara ”under hösten”.
• I nästa månad kommer han att kalla till sig representanter för banksektorn för att reda ut vad som krävs för att trygga människors tillgång till kontanter.

Rut, 92, ska få besked

SPF Seniorernas pressekreterare Anna Eriksson hade med sig en hälsning från Rut Jönsson, 92, från Eslöv som måste betala 100 kronor till sin bank för att få ut sin pension kontant. Bland annat har Skånska Dagbladet och Expressen uppmärksammat hennes protester som också genererat protestlistor med namnunderskrifter.

Hälsningen till Per Bolund, som genom SPF Seniorernas försorg kunde spelas upp för ministern på video, innehöll två frågor: Tycker ministern att det är rimligt att en bank ska kunna ta ut 100 kronor i avgift för varje gång man ska ta ut kontanter, ja eller nej? Kontanter är ett lagligt betalningsmedel – så vad kommer du som minister att göra för att vi som vill använda kontanter inte ska känna oss diskriminerade i samhället?

Per Bolund lovade att han ska skicka svar till Rut. Till den uppvaktande delegationen sa han att det ”tyvärr” råder fri prissättning också på finansmarknaden och den inte regleras varken på statlig nivå eller på EU-nivå. Det är istället konkurrensen som avgör vilka priser som sätts för olika tjänster, poängterade Per Bolund som dock samtidigt sa att ”jag kan tycka att det sticker i ögonen att ta så mycket betalt för en så enkel tjänst. Min förhoppning är att om det finns tillräckligt många som kräver den här tjänsten så löser det sig genom att någon annan bank erbjuder en bättre service.”

SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam konstaterade då att bankerna är få och att den enda av storbankerna som stack ut positivt i kontanthanteringen, Handelsbanken, nu också lägger ner stora delar av den servicen.

Per Bolund höll med om det, hänvisade till den kommande utredningen och gav ett löfte: ”Vi kommer att utreda nu hur man kan se till att kontantförsörjningen fungerar, och det till villkor som är rimliga. Vi kommer att jobba vidare så att det fungerar bättre än idag.”

Dölj faktaruta

Löften eller åtgärder

Med luntan framför sig på bordet i finansdepartementets lokaler, där uppvaktningen ägde rum, försäkrade Per Bolund att han under dessa samtal inte kommer att acceptera några svaga svar från bankerna.

– Blir det inte tydliga resultat av samtalen kommer vi att behöva vidta politiska åtgärder, lovade Per Bolund.

Christina Rogestam välkomnade ministerns positiva respons på SPF Seniorernas krav på att kontanterna ska finnas kvar. Men beskedet om fortsatt utredande istället för snabba, konkreta åtgärder mot bankerna imponerade inte.

Ett snabbspår

Finansmarknadsministern försvarade sig med att långtgående politiska åtgärder måste utredas mycket noggrant så att inte konkurrensen påverkas olämpligt eller snedvrids.

– Men vi delar bilden av att utvecklingen med försämrad kontantservice går för fort, sa Per Bolund. Därför tänker jag att utredningen ska gå fram i två spår, ett snabbt och en långsiktigare del.

– Den snabba delen bör leda till att vi kan lägga förslag under mandatperioden. Den andra delen av utredningen kan eventuellt gå in över nästa mandatperiod.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Rogestam namninsamling
Christina Rogestam, Peter Sikström och Gunnar Sandström argumenterar. Foto: Tomas Södergren

Ännu fler namn

PRO har också samlat in namnunderskrifter på temat ”Kontanter behövs”. Precis som SPF Seniorerna vill man att regeringen lägger förslag som garanterar en tryggad kontanthantering i hela landet. Den 22 juni kunde PRO:s ordförande Christina Tallberg överlämna 139 064 namnunderskrifter till finansmarknadsminister Per Bolund.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2016-08-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas