Nyheter

S avvisar SD i pensionsgruppen

Eftersom invandrarnas arbetskraft kommer att behövas på svensk arbetsmarknad och därmed bli en viktig del av grunden för de svenska pensionerna framöver kan knappast ett invandringsfientligt parti ingå i den parlamentariska pensionsgruppen. Det menar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Publicerad 2014-12-17

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt framförde under tisdagen att partiet vill ingå i pensionsgruppen.

– Vi ställer oss bakom de övergripande principerna i pensionsöverenskommelsen, säger Oscar Sjöstedt till Ekot.

– Pensionsfrågorna är ju av naturliga skäl frågor som måste analyseras långsiktigt, inte från mandatperiod till mandatperiod. Och ska man ha långsiktighet, så måste man också ha en bred parlamentarisk uppgörelse. Om man då exkluderar det tredje största partiet, då har man gått miste om den här breda parlamentariska uppgörelsen, säger Oscar Sjöstedt.

Men Annika Strandhäll, som är ordförande i pensionsgruppen som driver det blocköverskridande samarbetet mellan S och allianspartierna, säger alltså nej.

– Det är naturligtvis väldigt viktigt att man har en syn som innebär att invandringen faktiskt stärker Sverige. Och att dessutom vi kommer att behöva de här händerna på svensk arbetsmarknad, och det kommer också att vara en viktig del av grunderna för svenska pensioner i framtiden.

Nyligen drabbades samarbetet i pensionsgruppen av en motgång sedan S bjudit in MP till gruppens första sammanträde efter valet. Det avvisades av de fyra allianspartierna.

Samtliga riksdagspartier utom Vänsterpartiet sitter med, eller vill sitta med, i pensionsgruppen. Samtidigt som det parlamentariska läget i Sveriges riksdag är det osäkraste i modern tid är stödet för pensionssystemet större än någonsin.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas