Rogestam och Strandhäll: Pensionsfrågan måste ut bland folk
Foto: Peter Sikström
Nyheter | Pensioner

Rogestam och Strandhäll: Pensionsfrågan måste ut bland folk

Det finns ett stort behov av att öka människors kunskap om pensionssystemet. Det var SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) överens om när man träffades för ett samtal om pensionerna.

Publicerad 2015-06-09

Mötet ägde rum i socialdepartementets lokaler igår på begäran av SPF Seniorerna.

– Det var ett konstruktivt samtal i positiv ton där vi nådde samsyn om det stora behovet av mer och djupare diskussion i samhället om pensionssystemet. Ett sätt att nå dit är att öka kunskapen om systemet, säger Christina Rogestam till veteranen.se.

SPF Seniorernas ordförande framförde idén att sjösätta en större folkbildande insats.

Om staten genom Pensionsgruppens försorg tog fram ett förenklat och pedagogiskt informationsmaterial skulle SPF Seniorerna och andra organisationer, exempelvis de fackliga, kunna organisera studiecirklar med materialet som bas.

– Det måste fram ett sakligt och opartiskt faktamaterial som alla parter är överens om är korrekt och relevant. Utifrån det skulle vi kunna organisera studiecirklar och utbildningar för våra medlemmar och även andra intresserade, säger Christina Rogestam.

Socialförsäkringsministern, som också är ordförande i den parlamentariska Pensionsgruppen, var positiv till idén, enligt Christina Rogestam.

– Tiden är precis mogen för den här diskussionen, säger Christina Rogestam som gör analysen att alla parter har mycket att vinna på ökad kunskap och medvetenhet – från ansvariga politiker till unga människor som behöver tänka igenom sin ekonomiska framtid som pensionärer.

Det är en win-win-situation, menar förbundets ordförande.

• SPF Seniorerna vill få fler att debattera pensionssystemet så att politikerna tvingas utreda grundligt hur man ska förbättra dess finansiering.
• Regeringen genom socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill också ha en ökad medvetenhet om vad som krävs av individen och arbetslivet för att pensionerna ska bli bättre och mer jämställda.

Under den närmare timslånga överläggningen, i vilken även SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström och två pensionsexperter från socialdepartementet deltog, upprepade Christina Rogestam organisationens krav på att pensionssystemet måste utvärderas i grunden.

– Pensionerna följer inte lönerna, bromsen slår i fast den inte skulle annat än i svår kris och ett avdrag som kallas normen bidrar till att många tar ut hela sin tjänstepension för snabbt och för tidigt. Det här några av de allvarliga brister som måste åtgärdas, säger Christina Rogestam.

SPF Seniorernas ordförande tog också upp andra svagheter i pensionssystemet, exempelvis det bristande så kallade respektavståndet mellan garantipensionen, som måste höjas, och inkomstpensionen som måste vara ytterligare högre för att rättvist spegla att man har ett långt arbetsliv bakom sig.

– Mitt intryck är att ministern tycker att vår kritik är klok och genomtänkt, säger Christina Rogestam.

Hon bjöd också in ”pensionsministern” till SPF Seniorernas distriktsordförandekonferens i oktober. Besked om Annika Strandhäll kan vara med kommer senare.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas