Rogestam sätter press på alliansens partiledare
Nyheter
Foto: Colourbox

Rogestam sätter press på alliansens partiledare

SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam kräver svar av alliansens partiledare när man tänker ta bort pensionärsskatten och om man är beredda att göra en översyn av pensionssystemet.

Publicerad 2015-08-27

Var och en av partiledarna – Moderaternas Anna Kinberg Batra, Centerns Annie Lööf, Folkpartiets Jan Björklund och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor – fick igår ett personligt brev undertecknat av Christina Rogestam.

– Hösten börjar närma sig och med den starten av det nya riksdagsåret. När ni nu tillsammans och i respektive parti lägger upp planerna för de tre åren fram till valet 2018 är det några viktiga punkter jag vill understryka, skriver Christina Rogestam och pekar på att SPF Seniorerna företräder ”de som byggde, utvecklade och förvaltade det Sverige som ni har haft och igen vill ta ansvar för”.

– Vi pensionärer är många – ungefär 20 procent av befolkningen. Vi är röstberättigade – ungefär 25 procent av valmanskåren. Vi går och röstar, men vi har också lärt oss att man inte behöver rösta som man alltid har gjort, understryker SPF Seniorernas ordförande innan hon går in på de hårda sakfrågorna.

Regeringen har gett besked att man vill ta bort den högre skatten på pensionerna i tre steg, konstaterar Christina Rogestam i brevet.

– Vår fråga till Dig och Ditt parti är – hur ser er tidsplan ut för att ta bort den högre skatten på pensioner så att lön och pension beskattas lika?

SPF Seniorernas ordförande pekar vidare på att dagens pensionssystem inte är ”socialt stabilt”.

Den parlamentariska Pensionsgruppen med regerings- och allianspartierna tar bara ”en fråga i taget och förefaller inte vara intresserad” av att göra en utvärdering och översyn av helheten, framhåller Rogestam, och detta trots att de politiker som sjösatte pensionssystemet förutsatte att det skulle ske efter 10-15 år.

– Vår fråga till Dig och Ditt parti är – är ni beredda att driva frågan om en utvärdering/översyn av pensionssystemet och vidta åtgärder för att få det allmänna pensionssystemet att också bli socialt stabilt? frågar SPF Seniorernas ordförande, som i brevet ger en rad förslag:

  • Normen behöver tas bort eller förändras
  • – Nivån på pensionsavgiften måste upp till diskussion
  • – Likaså måste man diskutera det tak över vilket löntagares pensionsavgifter går i skatt till staten och inte in i pensionssystemet

 

– Mina 270 000 medlemmar och jag ser fram emot Dina svar, avslutar Christina Rogestam sitt brev. Jag ses gärna på ett möte under hösten!

Återstår nu att se hur intresserade alliansledarna är av en dialog om skatte- och pensionssystemsfrågan även om det är långt till nästa val.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas