Christina Rogestam: Vi släpper aldrig kravet på lika skatt
Nyheter | De måste tänka om
Pensionärer betalar mer i skatt än yrkesarbetande. Foto: Colourbox

Christina Rogestam: Vi släpper aldrig kravet på lika skatt

- Allianspartierna måste ändra uppfattning och ställa sig bakom vårt krav på lika skatt. Jag vill att de ska vara helt klara över att vi aldrig släpper den här frågan förrän rättvisa har skipats. Därför är det till just allianspartiernas ledare jag har skrivit mitt brev. Det säger SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam.

Publicerad 2015-09-01

I onsdags i förra veckan fick de fyra allianspartiernas ledare – av vilka två som bekant är nytillträdda efter alliansens valförlust 2014 – ett personligt brev från SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam.

I brevet kräver hon svar på två av SPF Seniorernas viktigaste ekonomiska frågor: när tänker man ta bort pensionärsskatten och är man beredd att på allvar utvärdera pensionssystemet i grunden.

Christina Rogestam bjuder i brevet också in till möten där diskussionen kan gå vidare.

En del läsare på såväl Veteranens som på SPF Seniorernas facebook-sidor anser att initiativet och kraven är bra och viktiga, men att ett likadant brev borde ha ställts också till övriga fyra partier i riksdagen.

Varför har det inte skett?

– Skälet är att regeringspartierna och Vänsterpartiet redan har gett besked i skattefrågan den budget som ska gälla för 2016. Man avser att ta bort pensionärsskatten i tre steg, säger Christina Rogestam.

– Men vi kommer att självklart följa och granska regeringens politik hela vägen fram till valet och vi kommer också att fortsatt kräva att man ökar takten i avvecklingen av den orättfärdiga pensionärsskatten.

Varför fick inte Sverigedemokraterna ett brev?

– Av samma skäl, egentligen. Vi vet var SD står i frågan. Dessutom har man sedan ganska länge sagt sig vilja avskaffa pensionärsskatten.

Det är alltså för att förmå allianspartierna, ett tänkbart regeringsalternativ i valet 2018, att i tid före valrörelsen ändra sin skattepolitik som SPF Seniorerna har satt in en särskild stöt mot just alliansens fyra partiledare.

– Partierna jobbar som mest med sina alternativa budgetmotioner och det är läge att nu försöka övertyga dem om att styra om sin politik. Ju förr desto bättre, eftersom det ofta är långa ställtider innan partier är beredda att ändra politik på skatteområdet, säger Christina Rogestam.

– När vi närmar oss valrörelsen utgår vi från att samtliga åtta partier har tänkt om och kommit fram till att det bör vara lika skatt på lön och pension. Det kommer vi att kontrollera genom att 2017 skriva och begära svar från samtliga åtta partier, säger Christina Rogestam.

Partiernas inställning kommer sedan att redovisas för SPF Seniorernas alla medlemmar.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas