Nyheter

Alliansledare nobbar ge SPF Seniorerna svar

Alliansens partiledare får hård kritik av SPF Seniorerna för uteblivna eller svaga svar på två av pensionärernas viktigaste frågor.

Publicerad 2016-01-06

Förbundets ordförande Christina Rogestam frågade i augusti vad allianspartierna tänker göra med pensionärsskatten och med pensionssystemet som inte levererar pensioner som tänkt.

Rogestam ville i ett brev till var och en av de fyra partiledarna få besked om det fanns en tidplan för att ta bort den högre skatten på pension och ett klart svar på om man var beredd att driva frågan om en utvärdering av pensionssystemet – bland annat mot bakgrund av att nu var sjätte pensionär i Sverige lever under EU:s gräns för risk för fattigdom.

Men varken Liberalerna eller Kristdemokraterna har svarat SPF Seniorernas ordförande. Centern och Moderaterna har svarat, men inte tillfredsställande, enligt Christina Rogestam.

– Från allianspartiernas skuggbudgetar går att utläsa att alla utom Centerpartiet har med samma skattesänkning på pension som regeringen. Däremot finns inga besked på hur partierna ser på frågan om ett fullständigt avskaffande av pensionärsskatten, även om KD hintar mot att de vill det när ekonomin tillåter. Det är tråkigt att C skiljer ut sig åt fel håll, ett parti som av tradition slagit vakt om samhällets svaga, här ingår definitivt de fattigaste pensionärerna, skriver Christina Rogestam på Seniorbloggarna.com.

SPF Seniorernas ordförande konstaterar att det är ”svagt att inget parti har några konkreta besked vare sig vad gäller avskaffandet av den högre skatten på pension eller pensionssystemet. Detta handlar om cirka två miljoner människors privatekonomi”.

– Om alliansen aspirerar på att åter sitta i Rosenbad får de nog ta seniorernas frågor på betydligt större allvar än vad de gjort under denna höst, fortsätter Christina Rogestam.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas