S lovar hälsokontroller för 60-plussare
Tobias Baudin.
Nyheter | Vallöfte

S lovar hälsokontroller för 60-plussare

I valrörelsens elfte timme lovar Socialdemokraterna att i de regioner man styr efter valet så ska alla över 60 år erbjudas hälsoundersökningar.

Jan Arleij
Publicerad 2022-09-09

– Det är viktigt att upptäcka sjukdomar och hälsoproblem tidigt. Därför vill vi införa en hälsokontroll för alla som fyllt 60 år, säger partisekreteraren Tobias Baudin.

Vissa regioner har redan mer långtgående erbjudanden om hälsokontroller, som i Västerbotten där de som fyller 40, 50 eller 60 år bjuds in till två besök på sin vårdcentral.

Det första besöket är en individuell hälsoundersökning då man också fyller i en hälsoenkät. Vid det andra besöket diskuteras frisk- och riskfaktorer med en specialutbildad sköterska, skriver TT.

– Vi har valt 60-åringar för att forskningen relativt entydigt pekar ut det här som en prioriterad grupp, säger Baudin och understryker vikten av att förebygga kroniska sjukdomar.

Ingen rättighet

Vallöftet ska inte ses som en lagstadgad rättighet utan något som ska införas i S-styrda regioner efter valet. Däremot kan staten behöva stötta regionerna med extra statsbidrag, enligt partisekreteraren.

– Det handlar om en prioriteringsfråga. Vi vill använda våra skattepengar för att förbättra människors liv och hälsa, säger Tobias Baudin.

Jämlikhet

I ett pressmeddelande motiverar S sitt sena vallöfte med att alla människor i Sverige inte har samma möjligheter till en god hälsa och ett långt liv.

– Därför går vi socialdemokrater till val på att alla ska erbjudas en hälsoundersökning på sin vårdcentral det år då man fyller 60, säger Tobias Baudin.

Jan Arleij
Publicerad 2022-09-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas