Seniorernas röster kan avgöra
Sören Holmberg.
Nyheter | Valet 2022

Seniorernas röster kan avgöra

Bland politikerna är inte seniorerna så många men bland de röstberättigade är de desto fler. Dessutom är valdeltagandet större bland äldre. Gruppen 65+ har en stark röst. Och det vet politikerna. Det slår valexperten Sören Holmberg fast.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-08-30

Sören Holmberg är seniorprofessor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, medgrundare till frågeundersökning- och forskningsinstitutet SOM (Samhälle, Opinion och Medier) och har gjort sig känd som valorakel sedan många år i SVT. Han är den som brukar inleda valvakorna med att förutspå vilket block som kommer att vinna.
När Senioren pratar med honom har han precis fått ta del av Sifos strukturrapport för juni månad, med tre månader kvar till valet. Att mycket kommer att handla om gruppen 65+ i det här valet står ganska klart.
– Gruppen 65+ utgör hela 28,1 procent av alla som får rösta i riksdagsvalet i september. Dessutom är valdeltagandet väldigt stort i den här gruppen. Snittet för hela befolkningen ligger på 87,2 procent, men bland 65–80 år röstar hela 90 procent. Sedan sjunker det lite bland dem som är över 80, till 75 procent. Det beror troligen på att man i den gruppen har fler problem med hälsa och annat, säger Sören Holmberg.

En förändring som skett de senaste 30–40 åren är att valmanskåren har blivit alltmer rörlig. Väljarna är mer otrogna sina gamla partier och har lättare att byta. Det gäller även pensionärer. Fast inte riktigt i lika stor utsträckning som de yngre väljarna, menar Sören Holmberg.
Enligt Sifos junirapport hade det röd-gröna blocket tillsammans med Centerpartiet en knapp ledning på 53 procent.
– Med tanke på den ökade rörligheten bland väljarna är det väldigt jämnt, säger Sören Holmberg.

Att det rödgröna blocket har en ledning beror främst på att Socialdemokraterna gått framåt. De är ett populärt parti även bland de äldre.
– Bland de äldsta väljarna har Socialdemokraterna ett starkt stöd. 42 procent av alla 65+ sa sig tänka lägga sin röst på dem. 16 procent tänkte rösta på SD, ett parti som tidigare hade sitt största stöd bland yngre väljare men nu har sitt starkaste stöd bland 50–64 år. Framför allt bland män.

Läs också: Var är äldrefrågorna i valrörelsen?

I Sifos undersökning bad man också de tillfrågade att rangordna frågor man tycker är viktiga. De äldre väljarna satte lag och ordning högst upp. Hälften av alla tillfrågade tyckte att det var den viktigaste frågan, följt av sjukvård, migration, miljö, utbildning och äldrefrågor.

Det är ju ett köpslående kring pensionerna redan nu

Bland yngre väljare såg rangordningen lite annorlunda ut. Där kom miljö på första plats. Följt av lag och ordning, migration och sjukvård.
– Det är lite intressant att äldre som egentligen är mindre utsatta för våld än yngre ändå sätter den frågan högst. Det kan vara att när man sitter hemma och läser om saker som händer i samhället blir man mer orolig än om man är ute på gatorna och ser verkligheten på ett annat sätt, tror Sören Holmberg.
Lag och ordning är en fråga som brukar antas gynna SD och de konservativa partierna eftersom det är de partierna som oftast tar upp den.

Det faktum att den äldsta gruppen väljare är större än den yngre och att de dessutom har ett högre valdeltagande gör den gruppen väldigt stark. Gruppen 18–29 år utgör endast 16,6 procent av väljarna och har heller inte ett lika högt valdeltagande. Förutom förstagångsväljarna som brukar sticka ut.
– Partierna vet ju naturligtvis om att den äldre gruppen både är stor och har högt valdeltagande så det kommer säkerligen att handla mycket om sjukvård och pensioner ju mer det närmar sig valet. Det är ju ett köpslående kring pensionerna redan nu som vi kunnat se, konstaterar Sören Holmberg.

Läs också
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-08-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas