Nyheter

S: Pensionärerna får vänta

Socialdemokraterna lägger frågan om lika skatt på lön och pension i frysboxen. Principen om lika skatt kvarstår men frågan prioriteras ner tills vidare.

Publicerad 2012-03-13

I valrörelsen skulle partiet ”jaga” Alliansen för den skatteklyfta mellan löntagare och pensionärer som uppstått till följd av regeringens fyra jobbskatteavdrag. Nu, med ny partiledare och ny finanspolitisk talesperson, är tonläget och inriktningen förändrad.

Magdalena Andersson, finanspolitisk talesperson för S, bekände färg när hon intervjuades i SVTs Agenda i söndags. På frågan om när pensionärerna kan räkna med att betala samma skatt som löntagarna blev svaret att ”det är en dyr reform och det är ont om pengar i statens budget”.

Valåret 2014
De båda tidigare S-ledarna Mona Sahlin och Håkan Juholt lovade att S skulle utplåna skatteskillnaden som man betraktade som omoralisk.

Nu argumenterar Socialdemokraterna ungefär som Alliansen:
– Det är viktigt att hushålla med de resurser vi har, så det kan komma att dröja. Det viktigaste är att satsa på jobb och växande företag.

– I princip är det korrekt att pension som är uppskjuten lön också ska beskattas som lön. Vi är beredda att ta ett första steg i den riktningen, sa Magdalena Andersson utan att precisera någon tidtabell.

Återstår att se om valåret 2014 blir Socialdemokraternas förslag till tidpunkt för att ta det första steget. I så fall matchar man Alliansen som för ett par veckor sedan sa att 2014 är ett troligt år för nästa sänkning av pensionärernas skatt.

Pensionärerna först
Regeringen gick till val på en reformambition som innebar att pensionärernas skatt ska sänkas under mandatperioden med 2,3 miljarder. På en presskonferens i höstas (5 september) med statsminister Fredrik Reinfeldt och KD-ledaren Göran Hägglund framkom att en kommande skattesänkning till pensionärerna ska gå före ett femte jobbskatteavdrag.

Förmögenhetsskatt åter
Magdalena Andersson gav också flera andra besked om den kommande inriktningen av S-politiken:
•    RUT-avdraget ska vara kvar, men förändras så att det främst eller endast riktas till barnfamiljer och äldre. Taket ska sänkas.
•    Jobbskatteavdragen ligger fast, men det blir inga ytterligare sådana skattesänkningar.
•    Förmögenhetsskatt är principiellt bra, men förutsätter en ny och bättre teknisk form än den tidigare varianten.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas