Nyheter | Vård

S utlovar 2 miljarder extra till vården

Socialdemokraterna lovar i sin skuggbudget att avsätta 2 miljarder kronor år 2014 och framåt till sjukvården i en riktad insats för mer personal.

Publicerad 2013-10-01

– Det ger mer tid för vård och höjer kvaliteten, skriver man i ett pressmeddelande.

Enligt Magdalena Andersson, partiets ekonomisk-politiska talesperson, skulle pengarna kunna räcka till cirka 4 000 anställda.

Satsningen ska ha ”ett särskilt fokus på att säkerställa ett bra omhändertagande av äldre”.

– Ett mycket stort problem i sjukvården idag är hanteringen av svårt sjuka äldre patienter som ofta skickas fram och tillbaka mellan sin bostad, primärvården, akutmottagningen och sjukhusets vårdavdelningar. Det är inte en vård anpassad till äldre människors behov. Det är heller ingen kostnadseffektiv vård, skriver partiet.

För att kommuner och landsting ska kunna förbättra sin samordning och arbeta effektivare vill Socialdemokraterna se en ”nationell vårdrevision”.

– Vi föreslår att staten, landstingen och de fackliga vårdorganisationerna samlas för en nationell vårdrevision. Lagstiftning, IT-system och journalhantering ska systematiska kartläggas och alla möjligheter till att minska administrationen ska ses över.

Socialminister Göran Hägglund (KD) tycker att Socialdemokraterna ”slår in öppna dörrar” när det gäller bättre samordning av vård för sjuka äldre eftersom det redan pågår en dialog mellan stat, landsting och kommuner om hur det ska ske, rapporterar TT.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas