Nyheter

S-utspel: Pensionärsskatten bort för garantipensionärer

Socialdemokraterna lovar att från årsskiftet avskaffa skatteklyftan mellan lön och pension - men bara för 100 000 garantipensionärer. Det framkom på en presskonferens med partiledaren Stefan Löfven för knapp timme sedan.

Publicerad 2014-06-24

Med på presskonferensen var också Tomas Eneroth, ledamot i Pensionsgruppen, och förra socialförsäkringsministern Ingela Thalén.

– Vi har redan föreslagit en sänkning av pensionärsskatten. Det innebar en sänkning med ungefär 50 kronor i månaden för en garantipensionär. Nu gör vi om detta första steg och avskaffar helt klyftan, som är ungefär 75 kronor för garantipensionärer, sa Tomas Eneroth.

För högre pensioner gäller samma skattesänkning.

Reformen är ett första steg av tre på väg mot lika skatt mellan lön och pension, sa Stefan Löfven.

Det andra steget är att ”avskaffa skatteklyftan helt upp till medelinkomsten för kvinnliga pensionärer”, alltså ungefär 12 000 kronor i månaden. Det skulle ge 284 kronor mer i månad, enligt partiets beräkningar.

Förändringen ska ske 1 januari 2016, hoppas partiet, men lämnade en brasklapp på presskonferensen: Det skarpa löftet är att reformen genomförs under mandatperioden.

Det tredje steget är beroende av om en socialdemokratiskt ledd regering lyckas med jobben.

– När vi har nått jobbmålet kommer vi att ha ytterligare cirka 15 miljarder kronor i reformutrymme, sa Stefan Löfven.

Jobbmålet för Socialdemokraterna är att Sverige senast 2020 ska ha lägst arbetslöshet i EU.

Kostnaden för att ta bort pensionärsskatten för garantipensionärerna är 1,8 miljarder kronor, enligt Socialdemokraternas beräkningar.

Det andra steget – att ta bort gapet för 450 000 pensionärer med 12 000 i pension – kostar 2,2 miljarder.

Att villkora det tredje steget med att S lyckas med jobbpolitiken är att variera ett det budskap som Socialdemokraternas Magdalena Andersson förde fram i våras: pensionärsskatten ska avskaffas i flera steg men det går inte att utlova att det kan klaras av under kommande mandatperiod.

Tomas Eneroth avslutade med att upprepa den Socialdemokratiska inställningen i frågan om Premiepensionssystemets avgifter.

– Vi vill, precis som pensionärsorganisationerna så framgångsrikt har lobbat för, att avgifter från PPM-systemet förs över till inkomstpensionssystemet.

Tomas Eneroth sa dock ingenting om S vill föra över hela PPM-avgiften eller bara en del av den.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Elva miljarder

Garantipensionen ligger på 7 030 kronor om man är gift och 7 881 kronor för den som är ogift.

Medelpension för kvinnor är 12 000 kronor per månad och för män 18 300 kronor per månad.

Att ta bort pensionärsskatten kostar enligt Socialdemokraterna elva miljarder kronor. Tidigare har man sagt att kostnaden är åtta miljarder.

Socialdemokraternas förslag i vårbudgeten var att 1 januari 2015 sänka pensionärernas skatter med 1,5 miljarder. Dagens utspel innebär att man plussar på med 0,3 miljarder från 2015 och med ytterligare 2,2 miljarder från tidigast 1 januari 2016.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas