Löfte idag: Pensionärsskatt sänks 1 januari 2016
Nyheter | Löfte
Foto: Colourbox

Löfte idag: Pensionärsskatt sänks 1 januari 2016

Regeringen går 1 januari 2016 som väntat fram med en skattesänkning till pensionärer med lägre inkomster. Det skriver statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) på DN Debatt.

Jan Arleij
Publicerad 2015-06-11

Pensioner upp till 120 000 kronor per år får då lika skatt som löntagare med samma inkomst.

Reformen kommer att finnas med i regeringens höstbudget som träder i kraft vid årsskiftet.

Motiveringen är att ”skapa ett mer rättvist skatte­system”.

Skatten sänks även för de med pensionsinkomster mellan 120 000 och upp till 240 000 kronor per år.

För en pension på 120 000 kronor per år innebär regeringens kommande förslag en skattesänkning på drygt 3 000 kronor per år, eller 250 kronor per månad, lovar ministrarna i debattartikeln. I de siffrorna räknas den höjning av bostadstillägget som träder i kraft i höst, från 1 september.

– Det är ett första och viktigt steg, och en förändrad färdriktning för Sverige. I stället för att som de borgerliga partierna se högre skatt på pensioner som en viktig del av skattesystemet, ser den här regeringen den som en orättvisa som Sveriges pensionärer inte är betjänta av. Det är fråga om respekt över generationsgränserna, skriver Löfven och Andersson.

Satsningen kostar cirka två miljarder.

Finansieringen står de för som har löner från 50 000 kronor i månaden och mer. Den som tjänar över en miljon per år förlorar hela jobbskatteavdraget.

– Vi kommer bland annat föreslå att vi trappar av jobbskatteavdraget för personer som har lite högre inkomst, men vi kommer också att föreslå en rad andra skatteförändringar också, som ska öka intäkterna till statskassan, säger Magdalena Andersson i en kommentar till Ekot.

En förutsättning för att skattesänkningen blir av är att den så kallade december överenskommelsen håller, som innebär att alliansen släpper igenom regeringens budget för 2016.

Kommentarerna har hittills varit positiva till själva skattesänkningen, även om oppositionspartierna saknar andra åtgärder.

– Vi är inte emot att sänka skatten för pensionärer men det viktiga är att fler jobbar och att fler jobbar längre annars gröper vi ur hela pensionssystemet, säger Ulf Kristersson, moderaternas ekonomisk-politiske talesperson till Ekot.

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed säger att ”det är bra att ha en ambition att sänka skatten”.

– Problemet är att regeringen samtidigt planerar att höja skatten för äldre som vill vara kvar lite längre på arbetsmarknaden, säger Jakob Forssmed och syftar på den arbetsgivaravgift som kallas löneskatt och som företagen betalar för anställda över 65 år. Den väntas regeringen återinföra 2016.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Här hittar du hela debattartikeln Vi sänker skatten för pensionärerna på DN Debatt.

Bra med första steg

SPF Seniorernas förbundsordförande Christina Rogestam reagerar positivt på regeringens besked om den förestående skattesänkningen. Men det räcker inte.

– Det är bra att ett första steg tas för att sänka skatten på pensionerna, med fokus på dem med lägst pensioner. Men vi förväntar oss att de två senare stegen också genomförs i närtid så att skillnaden i skatt på pension och lön försvinner, säger Christina Rogestam i ett pressmeddelande.

– Det är också ett bevis på att SPF Seniorernas hårda arbete på detta sätt har gett resultat. Dock kvarstår vårt krav på en total utvärdering av pensionssystemet, vilken ingen i beslutande ställning har vågat ta tag i ännu, säger Christina Rogestam.

Skattesänkningen gäller alla pensionärer med pension upp till 20 000 kronor i månaden.

70 procent av alla pensionärer som är över 65 år får en skattesänkning.

Sänkningen blir störst för gruppen med lägst pension.

Pensionärer med 10 000 kronor i månaden får en skattesänkning på 250 kronor.

Exempel på skattesänkningar vid olika årsinkomster:

100 000 – sänkning 2 239 kronor

120 000 – sänkning 3 103 kronor

150 000 kronor – sänkning 2 048 kronor

200 000 kronor – sänkning 480 kronor

Dölj faktaruta

Jan Arleij
Publicerad 2015-06-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas