För gammal för Sandhamn?
Sandhamn portar pensionärer Arbetsgivare är ett krav för att hamna i en prioriterad grupp. Foto Colourbox / Värmdö kommun
Nyheter | För gammal

För gammal för Sandhamn?

När 65-åriga Anne-Marie Axelsdotter ville flytta ut till Sandhamn fick hon blankt nej av Värmdö kommun. Hon fick helt enkelt inte ställa sig i bostadskön. Motivering: Du är för gammal.

Publicerad 2012-03-26

Nyblivna pensionären Anne-Marie Axelsdotter ville köa för de hyresrätter som kommunen bygger ute på Sandhamn i Stockholms skärgård.

– Jag är väldigt nyfiken på Sandhamn och på hur det är att bo i skärgården året runt. Och så har jag en väninna som bor där ute, säger hon till Nacka Värmdö Posten.

Pensionär kan inte bidra
Enligt Värmdö kommuns hemsida hyrs lägenheterna på Sandhamn ut till den som arbetar på Sandhamn eller kringliggande öar i skärgården.

Anne-Marie, som tog för givet att pension betraktas som fast inkomst, fick kalla handen ändå.

– De sa att pensionärer är undantagna – för att man vill ha en levande skärgård och då ville man inte ha människor som bara bor sommartid. Men jag sa att jag skulle bo där permanent. Men då sa de att kommunen bestämt att man bara vill ha barnfamiljer och ungdomar. Ska inte en pensionär kunna bidra till en levande skärgård?

Om lagen funnits
När regeringen lägger fram sin proposition om ett utvidgat skydd mot åldersdiskriminering ska bostäder omfattas.

– Just i dag skulle ett sådant här fall inte räknas som åldersdiskriminering, säger Eva Rosengren, tillförordnad presschef på Diskrimineringsombudsmannen till Nacka Värmdö Posten.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas