Nyheter

Mager vårbudget för Sveriges pensionärer

Regeringen lovar sänkt skatt för pensionärerna nästa år eller valåret 2014. Men som vanligt med förbehållet att det måste råda balans i de offentliga finanserna.

Publicerad 2012-04-17

När finansminister Anders Borg (M) la fram sin ekonomiska vårproposition på måndagen fanns inga satsningar till landets äldre.

Men Borg gör en enligt bedömare mycket optimistisk prognos om tillväxt för nästa år som öppnar för nya skattesänkningar till löntagare och pensionärer.

Ett av få plånboksförslag i vårförslaget är det höjda schablonavdraget för uthyrning av bostäder i andra hand.

Nya besked i höst
När SPF och övriga pensionärsorganisationer nyligen uppvaktade Anders Borg fick de samma besked som Borg levererade i vårbudgeten. I augusti väntas Borg komma med nästa bedömning, och kanske rent av ett besked.

– Vi har lovat att sänka skatten för pensionärerna 2013 eller 2014 men det är för tidigt att i februari bedöma vad vi har för ekonomiska resurser då. Vi ska återkomma till det i augusti, sa finansministern till pensionärsledarna.

Enligt valmanifestet från 2010 har regeringen ambitionen att sänka skatten för pensionärer med ytterligare åtminstone 2,3 miljarder.

Kommunstöd försvinner
Statsbidragen till kommunerna väntas minska med två miljarder under 2012. Det beror på att stödet från krisåren 2008 och 2009 fasas ut.

Sveriges Kommuner och Landsting har en annan bild av kommunernas kostnadsutveckling än regeringen. Kostnadsutvecklingen ligger historiskt på en procent per år, menar SKL, medan regeringen i sin kalkyl säger 0,4 procent.

Bostäder saknas
För att möta raset av antalet platser i särskilt boende lägger regeringen till 670 miljoner under en period av tre år. Pengarna ska också räcka till fler trygghetsboenden.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

10 miljarder back

Anders Borg skriver ner tillväxten till 0,4 procent för i år, arbetslösheten ligger kvar på 7,8 procent och underskottet i statens finanser tros öka till 10 miljarder.

Jämfört med andra prognosmakare tror regeringen på en större vändning till nästa år: tillväxten ökar med 3,3 procent.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas