Öppet brev till Anders Borg: Sänk pensionsskatten nu!
Anders Borg presentear vårpropositionen som inte innehöll några skattesänkningar för pensionärer Vårpropositionen saknade skattesänkningar på pension. Foto: Martina Huber/ Regeringskansliet.
Nyheter | Pensioner

Öppet brev till Anders Borg: Sänk pensionsskatten nu!

Landets nästan en miljon organiserade pensionärer kräver nu att regeringen ändrar sig och sänker pensionärernas skatter.

Publicerad 2012-08-29

När finansminister Anders Borg (M) lägger fram statsbudgeten den 20 september kommer han inte tillgodose pensionärernas krav på skattesänkning. I alla fall inte 2013. Möjligen 2014.

Argumentationen bygger på att pensionerna stiger med 4,1 procent från den 1 januari 2013.

500 kronor till 2009 års nivå
Men det resonemanget skjuts i sank av de fem pensionärsorganisationerna. I ett öppet brev skriver de organisationernas ordförande:

– Låt oss påminna om att pensionerna redan idag släpar efter. Den som hade 15 000 kronor i månadspension 2009 fick 2010 och 2011 pensionen sänkt med 1075 kronor. Årets höjning innebär att denna pensionär får ca 14 495 kronor per månad. Det återstår alltså fortfarande nästan 500 kronor innan personen är tillbaka på 2009 års nivå. Valåret 2014 slår den så kallade bromsen i pensionssystemet till igen och väntas sänka pensionerna med i genomsnitt 0,3 procent.

Måste agera 2013
Pensionärsledarna kräver att Anders Borg agerar redan nu:

– Efter år av vaga löften från regeringen att sluta skattegapet mellan pensionärer och löntagare vill vi nu se handling.

– När representanter för de rikstäckande pensionärsorganisationerna uppvaktade dig Anders Borg i februari 2012, lovade du sänkt skatt för pensionärer 2013 eller 2014. Efter flera år av sjunkande pensioner är förhoppningarna inför kommande budget stora hos våra 900 000 medlemmar. För oss är skattefrågan central. Medelinkomsten för pensionärer är cirka 15 000 kronor i ­ månaden och på den inkomsten betalar pensionären 340 kronor mer i skatt än en löntagare med motsvarande inkomst, enligt skattetabell 32. Denna orättvisa är oacceptabel och måste tas bort.

Två skilda saker
Enligt en artikel i DN den 24 augusti avser regeringen inte att sänka skatten för pensionärer 2013. Motivet sägs vara att de allmänna pensionerna under 2013 ökar med 4,1 procent, vilket är mer än de förväntade lönehöjningarna som tros hamna på 3,0 procent.

– Skatt och pension är två skilda saker. Vårt krav är ett rättvist skattesystem, skriver pensionärsorganisationerna i brevet till Borg.

Kostar 8 miljarder
De fem har räknat fram hur landet ska ha råd med lika skatt:

Den årliga kostnaden för att likställa beskattningen med vad som gäller för löntagare kan beräknas till 7-8 miljarder kronor.

– Uppdelat på exempelvis två budgetperioder tar därför reformen cirka 3,5-4 miljarder kronor per år i reformutrymme.

SPFs förbundsstyrelse ställde sig på förmiddagen bakom uttalandet från de fem pensionärsledarna.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Undertecknarna

Karl-Erik Olsson,
Sveriges Pensionärsförbund

Curt Persson
PRO, Pensionärernas Riksorganisation

Jöran Rubensson
SPRF, Sveriges Pensionärers Riksförbund

Sam Sandberg
SKPF, Svenska KommunalPensionärernas Förbund

Sten Gunnar Hedin
RPG, Riksförbundet PensionärsGemenskap

Dölj faktaruta

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas