Försäkringen blev dyrare när hon fyllde 70
Foto: Colourbox
Ekonomi & juridik

Försäkringen blev dyrare när hon fyllde 70

Villaägare i Älvsborgs län får sin premie på villaförsäkringen hos Länsförsäkringar höjd det år de fyller 70. – Det beror på statistik, fler incidenter inträffar efter 70, säger en säljare på ett av Länsförsäkringars lokalkontor.

Publicerad 2011-09-27

Louise Torstensson fick en överraskning när hon såg fakturan från Länsförsäkringar. På ett år hade hennes försäkringspremie ökat från 2 518 kronor till 3 338 kronor. Det är en ökning på drygt 32 procent.

När hon ringde Länsförsäkringars kontor för att höra vad höjningen berodde på fick hon svaret att ”det beror på att du har fyllt 70 år och när du fyller 80 kommer försäkringen att stiga procentuellt ännu mer.”

Louise Torstensson ifrågasatte höjningen. Så småningom blev hon uppringd av en chef på Länsförsäkringar.
Han förklarade att ” när man är gammal sköter man inte om sitt hus och då förfaller det ”. Det hade han statistik på, berättar Louise Torstensson i ett mejl till Veteranen.

Den aktuella höjningen gäller bara villahemförsäkringen hos Länsförsäkringar i Älvsbors län. Hos till exempel Länsförsäkringar i Stockholm blir i stället villahemförsäkringen billigare ju äldre man blir. Och hos Trygg Hansa säger man sig inte ha hört talas om någon prissättning som går ut på att premien skulle höjas när man fyller 70.

Åke Boring i Vänersborg är produktchef för Länsförsäkringar i Älvsborg. Men han vill inte svara på Veteranens fråga om varför man höjer premien för kunder som är 70+. Han förnekar inte att det är så, men vill heller inte medge det. Han vill hellre diskutera det enskilda fallet.
Men om ni har en generell regel som höjer premien för alla som fyller 70 så är det ju intressant för alla era försäkringstagare?
Åke Boring har dock varken har lust eller befogenhet att diskutera Länsförsäkringar Älvsborgs premier med pressen, säger han.
– Det jag kan säga är att ålder finns med som en parameter.

Säljaren på det lokala kontoret är rakare.
– När man fyller 70 stiger premien på försäkringen med tio procent. Det gäller hela Älvsborg, säger han.
Enligt säljaren har Länsförsäkringar i Älvsborg alltså en åldersrelaterad premie för villahemförsäkringen. Och det beror på att Länsförsäkringar har statistik som visar att fler incidenter inträffar efter att villaägaren fyllt 70.

Louise Torstensson, som på egen hand nyligen grävt ett 50 meter långt dräneringsdike på tomten, är inte glad åt förklaringen.
”Det är svårt att beskriva hur kränkt man känner sig. Ska omgivningen försöka tvinga in mig i någon sorts onaturlig konstruerad åldersfålla? Vad har min födelsedag med försäkringsbeloppet att göra??” skriver hon till Veteranen.

– Det låter ju som om vi skulle straffa ut stackars pensionärer, och så är det ju inte, säger Åke Boring.
Han tycker att säljarens uppgifter ska tas med en nypa salt.
Är det så att premien höjs generellt för alla som fyller 70?
– Jag vill inte gå in på exakt hur premierna sätts. Ålder är en av flera parametrar.
Har ni statistik som visar att det sker fler olyckor med äldre människors hus?
– Nej. Det kan jag svara nej på.
Kan du förstå att hon som fick den här förklaringen blev upprörd?
– Jag förstår det.
Någon ytterligare förklaring verkar inte Louise Torstensson få.
– Jag har fått förklara, men ändå inte riktigt förklara för dig, för jag vill inte göra det, säger Åke Boring till Veteranen.

Louise Torstensson heter egentligen något annat.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

 

Läs Louise Torstenssons insändare här: Ålderism i sin inskränkta otidsenliga skepnad

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas