65-plussares skulder ökar dramatiskt. Det visar nya siffror från Kronofogdemyndigheten.
Antalet krav som skickas till Kronofogden ökar i alla åldersgrupper. Det sammanlagda kravbeloppet har stigit med 70 procent på två år, enligt myndighetens statistik för årets första sex månader.
Den största procentuella ökningen, 17 procent, har skett bland personer i åldern 55-64 år. I den yngsta åldersgruppen 18-25 är motsvarande ökning bara 3 procent.
Fördubblats
Något som särskilt sticker ut är hur skuldbeloppen ökar i gruppen 65 år och äldre. Det sammanlagda skuldbeloppet på nästan 1,7 miljarder kronor är 50 procent högre än motsvarande period 2023.
Sett över två år har skuldbeloppet fördubblats. Ingen annan grupp uppvisar en så dyster utveckling.
Vad kan vara förklaringen?
– Vi har inte gjort någon analys per åldersgrupp, men vår hypotes är att de äldre har det tuffare ekonomiskt eftersom de inte kan påverka sina inkomster, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden till Senioren.
– Vi har även fått samtal från äldre som beklagar sig över att deras kostnader har blivit mycket dyrare och att deras pension inte följer kostnadernas utvecklingstakt.
Orsaken till överskuldsättning inom de flesta grupper är att vi har levt gott under många år, fortsätter Davor Vuleta.
– Vi har belånat oss till låga räntor och är ett av Europas mest belånade befolkningar. Sedan kom inflation, räntehöjningar, elpriser och matpriser som stack iväg. Pengarna räcker inte till helt enkelt.
Det är Kronofogden
Kronofogden är en statlig myndighet som arbetar med skulder. Bland annat ger man stöd och råd till den som ska betala.
Kronofogden handlägger också ansökningar om skuldsanering.
Myndigheten har omkring 2 300 medarbetare och finns på 32 orter i landet, från Malmö i söder till Haparanda i norr.
När det gäller antalet krav så har det alltså ökat mest för gruppen 55-64 år.
– Men 65-plussarna kommer direkt efter med 15 procent. Så det är i de här två grupperna som det har ökat mest. Jämför man med 2022 är ökningen 36 procent för båda grupperna, konstaterar Davor Vuleta.
Allt högre belopp
Första halvåret i år fick Kronofogden in nästan 676 000 krav på bland annat obetalda fakturor, räkningar eller avbetalningar på lån, så kallade ansökningar om betalningsföreläggande. Det kan jämföras med cirka 610 000 under samma period i fjol – en ökning med 11 procent. På två år har antalet ökat med 24 procent. Antalet berörda personer har ökat med knappt 10 procent till 294 000 sedan förra året. Jämfört med 2022 är ökningen 16 procent.
Beloppen i kraven har blivit allt högre under flera års tid och utvecklingen har accelererat de senaste åren. Det sammanlagda beloppet i kraven ligger nu på 18,4 miljarder kronor.
Kronofogdens tips
Här är tre råd från Kronofogden till den som inte kan betala:
• Kontakta genast den du är skyldig pengar om du inte kan betala. Kanske kan du få betala av skulden under längre tid, eller lösa situationen på annat sätt.
• Har du fått ett betalningsföreläggande, kontakta den du är skyldig pengar. Kronofogden är en mellanhand mellan den som ska ha betalt och den som ska betala, och kan inte förhandla om betalning eller diskutera lösningar.
• Våga be om hjälp. Prata med familjen eller kommunens budget- och skuldrådgivare som kan hjälpa dig med vägledning. Det är gratis och du kan vara anonym.