Skuldberget växer för 65-plussare
Nyheter | Förvärras

Skuldberget växer för 65-plussare

Antalet skuldsatta hos kronofogden ökar kraftigt. Den åldersgrupp som ökat allra mest jämfört med förra året är de äldre.

Jan Arleij
Publicerad 2024-01-31

Vid årsskiftet fanns 417 248 personer registrerade hos Kronofogden, en ökning med 23 467 personer eller 6 procent jämfört med föregående år.

– Det är ett trendbrott att antalet skuldsatta ökar i sådan takt, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden. Det är den största ökningen sedan 1990-talet.

Den sammanlagda skulden hos Kronofogden är nu 119 miljarder kronor, den högsta summan någonsin. Det är en ökning med 18 miljarder, eller närmare 50 miljoner kronor om dagen, sedan förra året. På tio år har skuldberget vuxit med nästan 50 miljarder kronor.

25 miljarder i skuld

Den åldersgrupp skuldsatta som ökat mest jämfört med förra året är de äldre. 55 906 personer som är 65 år eller äldre har skulder hos Kronofogden, en ökning med 9 procent. Skuldsumman för skuldsatta över 65 är nu över 25 miljarder kronor.

– Det här är en grupp som har svårt att påverka sina inkomster och som riskerar att hamna i långvarig skuldsättning. Vi vet sedan tidigare att hälften av de äldre i registret har haft skulder i 20 år eller mer, säger Davor Vuleta i en kommentar.

Så stor är skillnaden i antalet skuldsatta på ett år.
Källa: Kronofogden

Det är alla typer av skulder som ökar hos de äldre. Men de enskilda målen ökar mest, det vill säga skulder där det inte är staten som är fordringsägare.

Det gäller ofta konsumtionsskulder, skatteskulder, fordonsrelaterade skulder och fordringar från kommuner och regioner.

Räcker inte

Kanske handlar det senare om vårdräkningar och avgifter för exempelvis hemtjänst, säger David Vuleta till DN.

Varför fler äldre nu hamnar i skuldfällan är svårt att säga med säkerhet. Men han tror att det kan handla om att pengarna helt enkelt inte räcker när allt blir dyrare.

– Vi skulle behöva undersöka det här närmare.

Plan och buffert

När Senioren ber om David Vuletas råd för att minska risken att hamna i en skuldfälla pekar han på betydelsen av att planera långt innan man går i pension.

Detta eftersom inkomsterna sjunker och man därför inte kan ta med sig lika stora utgifter in i pensionen.

– Skapa också en ekonomisk buffert. Det är personer utan ekonomiska marginaler som drabbas först och hårdast.

Vad gör man när problemen är ett faktum och man har hamnat i knipa?

– Våga prata ekonomi med barnen, släktingar eller vänner. Man kan även boka tid hos kommunens budget och skuldrådgivare. Det är gratis och man kan vara anonym. Det finns företag som erbjuder samma tjänst för 1200 till 1500 kronor, men varför ska man betala för något som finns gratis i kommunen?

David Vuleta.

Även små skulder kan vara avgörande att man blir långvarig i Kronofogdens register, varnar David Vuleta.

– En vårdavgift eller mobilräkning på 300 kronor blir nästan 2 000 kronor med alla avgifter och räntor. Var aktiv, prata med den du är skyldig pengar till. Försök få till en avbetalning.

Jan Arleij
Publicerad 2024-01-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas