Tiotusentals seniorer fast hos kronofogden
Foto: Colourbox
Nyheter | Skulder

Tiotusentals seniorer fast hos kronofogden

En majoritet av de seniorer som har skulder hos Kronofogden har varit registrerade hos myndigheten i mer än 20 år. Det visar en ny analys från myndigheten.

Jan Arleij
Publicerad 2019-04-09

I slutet av 2018 hade drygt 40 000 pensionärer skulder hos Kronofogdemyndigheten.

Pensionärerna har dessutom nästan dubbelt så stora skulder som de under 65 år. En stor del av skulden är räntor.

– De hör till en generation som i vissa fall bär med sig ett skuldbagage ända från den så kallade 1990-talskrisen. Ju längre tid man lever med skulder, desto svårare blir det att ta sig ur situationen, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Sämre hälsa

Situationen är problematisk för både de enskilda och för samhället. Långvarig skuldsättning leder bland annat till försämrad hälsa och ökade kostnader för samhället, konstaterar myndigheten.

– Med den här analysen vill vi bidra med kunskap och stöd i arbetet mot överskuldsättning, säger rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg.

Ökad andel

Och utvecklingen går åt fel håll. Antalet pensionärer hos Kronofogden har ökat stadigt mellan 2010 och 2017 för att under 2018 minska marginellt.

Samtidigt har det totala antalet skuldsatta minskat till den lägsta nivån på 27 år.

Pågått länge

Ökningen bland äldre fram till 2017 kan alltså enligt analysen inte förklaras av att pensionärerna har blivit fler eller att de får det sämre när de går i pension.

– Orsaken till att fler äldre är skuldsatta beror på att de ofta har haft skulder hos oss i många år, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

80-plussare

Ytterligare ett resultat i analysen är att allt fler pensionärer över 80 år har fått sin första skuld hos Kronofogden de senaste åren. Knappt 3 000 personer över 80 år har nu skulder.

Om analysen

Analysen genomfördes i mars 2019. I underlaget ingår uppgifter om skulder för personer som är 65 år och äldre för perioden 2010-2018.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-04-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas