Sent vallöfte: Gratis influensavaccin till alla seniorer
Foto: Colourbox
Nyheter | Valet 2018 | Hälsa

Sent vallöfte: Gratis influensavaccin till alla seniorer

SPF Seniorerna vill se ett vaccinationsprogram för äldre. Nu kommer Socialdemokraterna med ett vallöfte om gratis influensavaccin.

Jan Arleij
Publicerad 2018-09-04

Vallöftet om att göra det avgiftsfritt för alla äldre att vaccinera sig mot influensan kom på tisdagsförmiddagen (4/9).

– Vi vill investera 250 miljoner i vaccin för våra äldre. Äldre ska känna sig trygga i sjukvården och få den bästa tänkbara vården säger socialminister Annika Strandhäll (S) i en kommentar.

Slippa betala

S-löftet innebär att alla äldre ska slippa betala för vaccin mot influensa.

– Plånboken ska heller inte spela någon roll när det gäller liv och död. Så gör vi vården också mer lika över hela landet eftersom var du bor ska inte bestämma hur mycket du behöver betala för att skydda dig mot influensan, säger Annika Strandhäll.

Obligatoriskt

I dag rekommenderas äldre att vaccinera sig mot influensa. S-förslaget skulle göra det obligatoriskt för landsting att erbjuda vaccinationen och därmed att det blir kostnadsfritt för den som vaccinerar sig.

Det kommer leda till en högre vaccinationstäckning än i dag, vilket gör att färre behöver bli sjuka och vårdens resurser kan gå till de sjukdomsfall som inte kan förebyggas med vaccin, tror partiet.

Tusentals dör

Äldre ska inte behöva vänta på akuten för sjukdomar som man kan vaccinera sig emot, argumenterar man.

– För många äldre är vanliga sjukdomar också farliga sjukdomar. Influensa kan leda till lunginflammation som kan leda till hjärtsvikt, säger Annika Strandhäll som uppger att 3 000 personer dör i sviter av influensa, varje år.

Skydda andra

Även andra riskgrupper som kol-patienter och gravida efter 16:e veckan omfattas av förslaget.

– Vaccination är bästa sättet att skydda sig själv, men också att skydda andra, säger Annika Strandhäll.

Varannan

Idag vaccinerar sig omkring 50 procent av de äldre mot influensa. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar en vaccinationsgrad på 75 procent.

SPF Seniorerna har länge krävt en sådan åtgärd som S nu föreslår. Men organisationen vill också att ett nationellt vaccinationsprogram bör införas och som också omfattar gratis vaccin mot pneumokocker som orsakar lunginflammation och mot bältros.

16 av 21 landsting

Redan idag är det gratis med influensavaccin i 16 av 21 landsting. Enligt de patientavgifter som redovisas av Sveriges Kommuner och Landsting för 2018 är det Västerbottens läns landsting, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Västra Götalandsregionen och Region Halland som tar ut en patientavgift mellan 60 och 100 kronor.

– Vi vet, men pengarna kommer att fördelas till alla landsting, vilket frigör resurser till andra satsningar, som till exempel pneumokockvaccination, säger Annika Strandhäll till Dagens Medicin.

Under perioden

Satsningen ska enligt S genomföras någon gång under den kommande mandatperioden – om partiet får fortsätta i regeringsställning.

Bör genomföras ”inom kort”

– Det gläder mig att Socialdemokraterna lovar seniorer fri influensavaccination.

Det säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna, i en kommentar.

– På regeringens bord ligger sedan två år tillbaka ett förslag om just detta, så jag förväntar mig ett beslut om genomförande inom kort.

– Jag vill se att detta är början på ett äldrevaccinationsprogram mot inte bara influensa, utan också lunginflammation och bältros. Äldre, precis som de allra yngsta, har sämre immunförsvar och löper större risk att drabbas av komplikationer vid sjukdom, säger Eva Eriksson.

– I andra länder finns äldrevaccinationsprogram med goda resultat.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2018-09-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas