Antibiotikaresistens argument för vaccinationer till seniorer
Almedalen 2019 | Nyheter | Rättvis vård

Antibiotikaresistens argument för vaccinationer till seniorer

Har du uppdaterat ditt skydd mot difteri och stelkramp på länge? Det bör göras var tjugonde år, men få vet om det.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-07-02

Trots att det gått tre år sedan Folkhälsomyndigheten rekommenderade att alla seniorer vaccinerar sig mot influensa och pneumokocker så finns fortfarande inget nationellt vaccinationsprogram på plats. Under ett seminarium i Almedalen, arrangerat av läkemedelsföretaget Sanofi, lovade flera politiker i Socialutskottet att jobba för förändring. Socialdemokraten Mats Wiking lovade dessutom att ta upp frågan i Socialdemokraternas riksdagsgrupp.

Vore skräp

Barbro Westerholm (L) är en av de som är övertygade om att ett nationellt vaccinationsprogram för äldre måste införas. Att frågan dröjt så länge luktar åldersdiskriminering, tycker både hon och SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.

– Alla människor ska ha tillgång till sådant som är evidensbaserat och kostnadseffektivt, säger Westerholm.

– Det ska genomföras inom den här mandatperioden. Vi har tre år framför oss, så det vore ju skräp om vi inte kunde få till det.

Ojämlikt

I nuläget har landstingen och regionerna infört gratis influensavaccin för riskgrupper, där 65+ ingår, i så gott som hela landet. Dessutom erbjuds på många håll kostnadsfritt pneumokock-vaccin för personer som fyllt 65. Men ojämlikheten över landet blir också ett problem. Vilken vård du får ska inte bero på var du bor.

Regionalt program

Längst har Jönköping kommit. Från och med i år kommer man att erbjuda vaccin mot bältros, och en påfyllning mot difteri, stelkramp och kikhosta till alla över 70, utöver influensa- och pneumokockvaccinet.

Kommer inte ett nationellt vaccinationsprogram på plats snart tror SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson att fler regioner kommer att följa efter och ta saken i egna händer. Inte minst av ekonomiska skäl, för att minska behovet av sjukhusvård.

Ren besparing

– Det är rena rama besparingen att införa vaccinationsprogram, säger hon och tycker att det ska bli intressant att se vad Jönköping kommer att spara i vårddagar med sin satsning.

Ekonomin är ett argument som lyfts fram som argument för ett svenskt vaccinationsprogram för äldre. Jämlikheten över landet en annan, liksom förstås att man vill förebygga sjukdom och lidande.

Antibiotikaresistens

I Norge, där man redan kommit långt med ett förslag på nationellt vaccinationsprogram för vuxna, har man fler argument. Ett är att bygga upp logistiken kring vaccinationer så att den finns där om en medicinsk katastrof skulle inträffa. Ett annat är att minska antibiotikaanvändningen.

Här kanske det finns en bevekelsegrund för regeringen. För om känslan att äldre diskrimineras och satsningar på gruppens hälsa prioriteras ned så är antibiotikaresistens en fråga som rör alla, och som regering och myndigheter redan arbetar med.

Ord till handling

Oavsett vilka argumenten är så tycks de bita på de närvarande politikerna. Från scenen kommer flera löften om att ligga på i arbetet mot ett vaccinationsprogram.

Varken Eva Eriksson eller PRO:s förbundsordförande Christina Tallberg tänker dock nöja sig med det, utan fortsätta jobba för frågan.

– Nu gäller det att komma från ord till handling, säger Christina Tallberg.

Medverkande

Norge etta – Sverige snubblar på mållinjen? var namnet på seminariet som anordnades av läkemedelsföretaget Sanofi i Almedalen 2 juli.

Medverkande var:

  • Eva Eriksson, SPF Seniorerna
  • Christina Tallberg, PRO
  • Barbro Westerholm, socialutskottet (L)
  • Ulrika Heindorff, socialutskottet (M)
  • Mats Wiking, socialutskottet (S)
  • Gilbert Tribo, regionråd Skåne (L)
  • Per Aabakken, (Sanofi Norge)
  • Martin Ungerstedt (Sanofi Sverige)
Dölj faktaruta
Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-07-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas