Ta ansvar för äldres vaccinationer
Foto Colourbox
Nyheter

Ta ansvar för äldres vaccinationer

Tusentals dör i onödan varje år. Nu måste staten ta ansvar för att alla äldre vaccineras, skriver SPF Seniorernas ordförande tillsammans med PRO och Barbro Westerholm (L) i SvD.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-08-09

Sluta skylla på ekonomin

”Kostnaden för ett nationellt äldrevaccinationsprogram är en liten summa i den statliga ekonomin men väldigt viktig för möjligheten till en frisk ålderdom”, skriver debattörerna Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna, Christina Tallberg, ordförande i PRO samt Barbro Westerholm, riksdagsledamot i Socialutskottet (L) i debattartikeln i Svenska Dagbladet.

Onödiga dödsfall

Att det saknas ett nationellt vaccinationsprogram för äldre gör att många går oskyddade mot sjukdomar som leder till onödiga dödsfall, menar debattörerna och hänvisar till Folkhälsomyndighetens beräkning att överdödligheten i influensa en svår säsong kan vara upp till 3000 personer.

”Med en befolkning där över två miljoner invånare är över 65 år, och därmed i en extra utsatt riskgrupp, är det viktigt att regeringen fattar det beslut om ett särskilt nationellt vaccinationsprogram som sedan länge behövs.”

Seminarium

Under politikerveckan i Almedalen var SPF Seniorerna med och arrangerade ett seminarium där äldres vaccinationer debatterades. Där framfördes även antibiotikaresistens som ett argument till varför exempelvis Norge inför ett vaccinationsprogram för vuxna. Det kan du läsa mer om här:

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-08-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas