Silvervargarna hjälper polisen i gängkonflikten
Foto: Getty Images
Nyheter | brott

Silvervargarna hjälper polisen i gängkonflikten

Nu kallas Silvervargarna, pensionerade poliser, in för att hjälpa polisen i den pågående blodiga gängkonflikten i Stockholm. ”De är i synnerligen hög grad med och jobbar i det här”, säger kriminalinspektör Mats Baaki till Aftonbladet.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-02-14

Senioren har tidigare skrivit om de så kallade Silvervargarna, som är pensionerade poliser som hjälper till att utreda brott. Det kan du läsa om här.

Nu ingår nio poliser som har gått i pension i den grupp som utreder den stora andelen brott i samband med de två grupper som just nu utkämpar en blodig strid mot varandra i Stockholm.

Konflikten hör med stor sannolikhet ihop med narkotikahandeln och hos polisen på Kungsholmen i Stockholm finns ett 40-tal pågående ärenden.

– Vi har samlat ihop väldigt många utredare och sitter tillsammans. Vi ser att vi har en jättestor vinning i det, att vi kan samverka och snabbt dela information mellan olika ärenden. Det gör att vi lättare få fram spår och ser hur de hänger samman, säger Mats Baakki till Aftonbladet och lyfter fram Silvervargarnas insatser.

Förundersökningsledare

Normalt sett är han förundersökningsledare i gruppen.

– De är i synnerligen hög grad med och jobbar i det här. Det är nio pensionerade poliser som ingår, säger Mats Baakki

Den så kallade ”Kurdiska räven” står på ena sidan i konflikten och på den andra sidan står det kriminella nätverket Dalen som håller till i de södra delarna av Stockholm.

Narkotikahandel

Tillsammans ligger de bakom flera av de våldsdåd som har inträffat i Stockholmsområdet den senaste tiden.

Polisen är inte helt säker på vad konflikten handlar om i detalj men är övertygad om att narkotikahandel på något sätt har med det att göra.

– Vi har inget direkt huvudspår, med sannolikheten är att det rör narkotikamarknaden. Det är en huvudhypotes. Sen tror jag inte att Sundsvall är huvudspåret i det, som vissa menar att det skulle vara. För marknaden i Stockholm är betydligt större än vad den är i Sundsvall, säger Mats Baakki till Aftonbladet.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-02-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas