Nyheter | Säkerhet

Ska höja brandsäkerheten för äldre

I Örkelljunga ska hemtjänsten kartlägga risker hemma hos seniorerna de besöker för att förebygga bränder.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-09-11

Det är inom projektet ”individanpassat brandskydd”, som drar igång nu i september, som personal som jobbar inom hemtjänsten ska checklistor till hjälp för att upptäcka och åtgärda eventuella brister och riskabla beteenden. Det kan till exempel vara att man förvarar saker på spisen eller inne i ugnen, eller att spisfläkten eller brödrosten behöver rengöras. Annat kommer att kräva större åtgärder.

Spisvakt och sprinkler

– Vi använder oss därefter av en åtgärdsbank som tydligt anger hur vi ska gå vidare för att komma tillrätta med rätt åtgärder. Det kan handla om allt från installation av spisvakt till portabelt sprinklersystem, säger Susanne Olsson, projektledare och utvecklingsstrateg vid Örkelljunga kommun i ett pressmeddelande.

Lätt hänt

-Vi hade till exempel en incident hos en boende som hade kunnat sluta illa för en tid sedan. En vårdtagare förvarade som knäckebröd i ugnen råkade slå på ugnen istället för spisen. Följderna hade kunnat bli katastrofala. Projektet kommer att hjälpa oss att bli av med den typen av risker, säger Jana Jönsson, vårdbiträde.

Pilotprojektet ska pågå mellan september 2018 och september 2019 och därefter utvärderas.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-09-11
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.