Äldre faller offer för dödsbränder
Foto: Colourbox
Nyheter | Säkerhet

Äldre faller offer för dödsbränder

Dödssiffran i bränder förra året var den högsta på sju år. De flesta som dör är äldre. Nu måste politikerna agera, menar bland andra SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-03-20

Eva Eriksson, SPF SeniorernaBland annat vill hon se en ökad möjlighet att brandsäkra äldres bostäder.

– Riksdagen bör stärka äldres säkerhet genom att göra det möjligt att söka bidrag till bostadsanpassning för brandskyddsåtgärder. Regeringen lämnade nyss ett undermåligt förslag som riksdagen nu kan förbättra, säger Eva Eriksson.

Hon är en av deltagarna i ett riksdagsseminarium 21 mars med temat ”Hur får vi ett säkrare, likvärdigt brandskydd för Sveriges äldre människor?” där hon företräder Sveriges fyra största seniororganisationer.

”Risken att dö i brand är sex gånger högre för människor som bor inom äldrevården och risken att skadas är hela tio gånger större för äldre än för befolkningen i samhället i övrigt”, skriver Initiativet för äldres brandskydd, där SPF Seniorerna ingår.

Särskilt utsatta

Personer på särskilt boende har inte sällan svårt att hantera brandsläckare, och svårt att ta sig ut om det skulle börja brinna. Men hur bra brandskyddet är på ett särskilt boende beror på när boendet byggdes. Dagens högre krav kom till så sent som 2012, vilket innebär att en väldigt stor del av landets särskilda boenden saknar automatiska sprinklers. Detta trots att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har en nollvision för antalet omkomna och allvarligt skadade personer i bränder.

Övriga deltagare i semniariet är Caroline Szyber (KD), Mats Green (M), Anders Bergqvist, Brandskyddsföreningen, Patrik Perbeck, MSB samt
Johan Lindbom, Boverket.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-03-20
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas