Kämpar för ökat brandskydd
Foto Colourbox
Nyheter | Dör i bränder

Kämpar för ökat brandskydd

Ett brev från fyra stora seniororganisationer ska få politikerna att tänka om och ge seniorer rätt till anpassningsbidrag för brandskydd.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-04-09

Äldre är överrepresenterade bland dem som dör i bränder. Och idag saknas till exempel sprinklersystem på många äldre seniorboenden.

Brandsäkrare bostäder

I ett förslag från Boverket om ny lag om bostadsanpassningsbidrag fanns ett avsnitt om att man bör kunna få bidrag för att göra sin bostad mer brandsäker. Såväl SPF Seniorerna som PRO, SKPF Pensionärerna och RPG är för förslaget, som också hade stöd av bland annat MSB – myndigheten för samhällsskydd och beredskap, samt SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Inte längre med

Men inför omröstningen i riksdagen har avsnittet om brandskydd tagits bort. Nu gör seniororganisationerna gemensam sak och skickar en skrivelse till gruppledare i flera riksdagspartier.

– Brevet är en uppmaning och vädjan till riksdagen. Nu finns en chans att göra det möjligt att anpassa bostäder till ett bättre brandskydd. Det menar vi, regeringens expertmyndigheter och Sveriges kommuner och landsting. Det är också möjligt för regeringen att ändra sig och också stödja skärpt brandskydd för seniorer, säger Martin Engman, samhällspolitisk chef SPF Seniorerna.

”Obegriplig prioritering”

”Trots att statistiken talar för sig själv valde regeringen att stryka paragrafen om säkrare brandskydd. Detta trots att 90 procent av alla som omkommer varje år befinner sig i sina bostäder och trots att MSB har slagit fast att individanpassat brandskydd för de som löper störst risk att dö i bränder är det mest effektiva sättet att rädda liv. Det är en obegriplig prioritering av regeringen.” skriver man i brevet.

Hittills har KD och M ställt sig bakom Boverkets förslag om stöd för ökat brandskydd. Nu hoppas seniororganisationerna, som tillsammans representerar 830 000 pensonärer, att fler partier ska följa deras exempel.

Riksdagsomröstningen kring förslaget sker 11 april.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-04-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas