Nyheter

Småföretagare anställer helst seniorer

Tre av fyra småföretagare föredrar äldre och erfarna medarbetare framför unga och nyutbildade, enligt en ny undersökning.

Publicerad 2014-09-05

 

Det ser ut att vara till små företag inom den privata sektorn man ska söka sig föra att ha störts chans på jobb när man kommit upp i åren.

 

Det är tjänsteföretaget Visma som gjort undersökningen. Och faktiskt har andelen småföretagare som föredrar äldre arbetskraft ökat sedan förra året. I år svarade drygt 75 procent att de hellre anställer en äldre och erfaren person än någon som är ung och nyutbildad. Förra året var motsvarande siffra knappt 73 procent.
– Det är sannolikt att åldersdiskriminering är väldigt ovanlig i mindre företag. De som driver företagen har själva lärt sig att mognad och erfarenhet är viktiga egenskaper för att exempelvis möta kunder på ett förtroendeingivande sätt, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

 

– Synen på äldre arbetskraft har definitivt förändrats under senare år. Dels är äldre människor överlag friskare än tidigare, dels bättre utbildade. Lägger man till det deras erfarenhet så är det lätt att förstå att många småföretagare gärna vill se dem som anställda i en eller annan form, säger Rolf Dahlberg.

 

Exakt vad som menas med äldre i sammanhanget framgår dock inte. Frågan som ställdes till småföretagarna var ”Vem anställer du helst?” med alternativen ”Äldre och erfaren” och ”Ung och nyutbildad”.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas