55 plus? Då står du ”långt från arbetsmarknaden”
Svårt i Sverige för erfaren att få nytt jobb. Foto: Colourbox
Nyheter | Snackis

55 plus? Då står du ”långt från arbetsmarknaden”

SNACKIS: Arbetsförmedlingen vill utbilda de som står långt från arbetsmarknaden. Gruppen 55+ hör dit - på grund av ålderism. Kanske är det arbetsgivarna som borde utbildas i stället?

Publicerad 2015-06-18

Arbetsförmedlingen får allt svårare att matcha arbetslösa med lediga jobb. Bland grupperna som anses stå långt från arbetsmarknaden finns personer mellan 55 och 64.

Andra grupper som står långt från arbetsmarknaden är personer som bara har grundskoleutbildning, personer med funktionshinder och nedsatt arbetsförmåga och personer födda utanför Europa.

– Arbetsförmedlingen har efter finanskrisen 2008 fått allt svårare att matcha de arbetssökande som skrivs in på Arbetsförmedlingen med de lediga platserna. Vi har fått en tudelad arbetsmarknad, där de som står långt ifrån ett arbete har svårt att hävda sig trots en hög efterfrågan på arbetskraft, säger Mats Wadman, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressutskick.

Det behövs en utbildningssatsning, menar Arbetsförmedlingen. En stor del av de arbetslösa saknar den kompetens som efterfrågas.

Det går dock inte att utbilda bort ålder.

– Generellt sägs grupperna med svag ställning på arbetsmarknaden sakna kompetens eller ha låg utbildning, men det stämmer inte riktigt för gruppen 55-64, sade Tord Strannefors, prognoschef  till Veteranen i samband med en liknande rapport 2013.

Det är fördomarna hos arbetsgivarna som är problemet. Man avfärdar erfarenhet och överblick, tror att mogna personer saknar förmåga att lära nytt och att man blir långsam i samma sekund som man fyller 55.

Situationen för personer över 64 tas inte ens upp av Arbetsförmedlingen. Är du äldre än så när du förlorar jobbet får du finna dig i att bli pensionär vare sig du vill eller inte. Fast helst ska du förstås jobba till 75. För att få en bra pension.

Åldersdiskriminering är ett reellt problem på arbetsmarknaden och det är heller ingen hemlighet att utrikes födda diskrimineras vid anställningssituationer. Kanske är det mot arbetsgivarna som den efterfrågade utbildningssatsningen borde riktas den här gången?

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas