Tvingas sortera bort 40-åringar
Jobba | Val 2014
Sara Sterner Foto Sofia Runarsdotter

Tvingas sortera bort 40-åringar

Rekryteraren Sara Sterner får smyga in 40-åringar och äldre. Arbetsgivarna ber henne plocka bort deras ansökningar, trots att det är olagligt.

Publicerad 2014-02-02

Åldersfixeringen på svensk arbetsmarknad har gått långt. Sara Sterner, medgrundare till rekryteringsbolaget Agentum, ser att fler och fler arbetsgivare vill ha unga chefer. En person som passerat 40-årsstrecket är i många fall utdömd på förhand.
När hon som chefsrekryterare får ett uppdrag är det inte ovanligt att beställarens representant, som ofta är en man i 45-årsåldern, säger att den person företaget söker ska vara 35 år. En person som är 40 år eller äldre får smygas in.
– Vanligtvis vill uppdragsgivarna ha en chef som uträttat stordåd och som är förändringsbenägen, flexibel och har klipp i steget, säger hon.
Framför sig ser man en chef som ständigt är på språng och som inte har ordet delegering i sin vokabulär.
Sara Sterner tycker att människor ska få jobba så länge de vill. Regeringen vill att vi ska arbeta längre än vi gör idag. Men arbetsgivarna ser saken på ett annorlunda sätt. 50-åringar är i många fall chanslösa.
– Vad fasen ska vi göra om arbetsgivaren tycker att det är jobbigt att anställa en 45-åring, säger Sara Sterner.
Hon tror att synen på ålder bottnar i att Sverige är ett teknik- och framstegsvänligt land. Gårdagen är redan bortglömd, vi har blicken riktad mot morgondagen. Här finns inget behov av den äldre generationen, eftersom dess kunskap anses vara förlegad.
Sara Sterner betonar att en 72-åring kan bli vd i USA, dessutom har USA världens tuffaste lagstiftning mot åldersdiskriminering i arbetslivet.
– Vi har en ohyggligt tandlös lagstiftning, samtidigt är vi världens mest sekulariserade land, säger hon.

 

Peter Söderlund
peter.soderlund@veteranen.se

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas