Smittan på äldreboendena kom från alpresenärerna
Foto: Getty Images
Nyheter | coronakommissionen

Smittan på äldreboendena kom från alpresenärerna

Sportlovsresenärerna tog med sig smittan från Alperna vilket sen låg bakom smittspridningen på äldreboendena. Det slår Coronakommissionen fast i sin andra delrapport om den svenska pandemihanteringen.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-10-29

Coronakommissionen riktar skarp kritik mot den svenska pandemihanteringen. Bland annat konstateras att den allmänna smittspridningen låg bakom smittan på äldreboenden när pandemin bröt ut i mars förra året.

– Sveriges hantering har präglats av senfärdighet. Den svenska pandemiberedskapen var undermålig, säger Coronakommissionens ordförande Mats Melin på en presskonferens och fortsätter:

– Det fanns troligen ingen spridning här i landet före vecka 9, alltså den vecka då Stockholmsområdet hade sportlov.

De flesta av de sportlovsresenärer som tog med sig smittan kom från Italien och Österrike och samma virusvarianter hittades sen på äldreboenden.

Kommunal eller privat regi spelade ingen roll

– Den allmänna spridningen var den främsta anledningen till smittspridningen på äldreboendena, säger Mats Melin och fortsätter:

– Det är också anmärkningsvärt att risken att avlida på särskilda boenden var hög även under den andra vågen, trots mer skyddsutrustning och bättre kunskap. Risken var störst på stora boenden och de som hade hög personalomsättning.

Däremot har det inte spelat någon roll om äldreboenden varit i kommunal eller privat regi, menar Coronakommissionen.

Misslyckades med att skydda de äldre

Det här var Coronakommissionens andra delrapport. Den berör mest den svenska strategin och myndigheternas arbete med att hantera smittan. Den första delrapporten kom i december förra året och då slogs fast att myndigheterna misslyckats med att skydda de äldre. Du kan läsa mer om det här.

När det gäller andra delrapporten som alltså presenterades på fredagen (29/10) inleder Mats Melin med att sammanfatta några punkter i rapporten.

Finns mer att redovisa

– Sveriges hantering var senfärdig, det svenska smittskyddet har betonat frivilligt ansvar, smittskyddslagen är otillräcklig, vården har snabbt ställt om och klarat sjukvården, det finns brist på data vilket försvårar granskning i efterhand, säger Mats Melin och menar att när slutbetänkandet kommer i februari kommer det att finnas mer att redovisa.

Men redan nu slås fast att smittspridningen var mer dramatisk än vad Folkhälsomyndighetens siffror visade.

Många beslut togs för sent

– De tidiga åtgärderna lyckades inte stoppa eller ens kraftigt begränsa smittspridningen. Vi har goda skäl att tro att smittspridningen var mer dramatisk, säger Mats Melin och menar att många beslut togs för sent.

– Det borde redan under den första vågen stått klart att fler ingripanden borde göras möjliga.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-10-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas