Nyheter

SPF-expert: Regeringen bör ingripa i bemanningsfrågan

SPFs sakkunnige i geriatrik professor Gösta Bucht är mycket kritisk till Socialstyrelsens reträtt i frågan om behovsanpassad bemanning.

Publicerad 2013-09-23

Föreskrifterna om behovsanpassad bemanning skjuts upp ett år, från januari 2014 till januari 2015, trots tidigare beslut. SKL har hela tiden varit emot bemanningskraven, som de anser är för dyra och har rent av uppmanat sina medlemmar att strunta i föreskrifterna. Nu får alltså de demenssjuka vänta på personal.

– Kommunerna har vetat om kraven i över ett år. Men tyvärr tror jag att diskussionen som varit mellan Socialstyrelsen och SKL, och SKLs krav, har inneburit att många kommuner inte har börjat förbereda sig ordentligt.

Gösta Bucht tycker att regeringen ska ingripa.
– Socialdepartementet borde ta Socialstyrelsen i örat och fråga hur de kan ta hänsyn till SKLs motiv som för mig enbart kokar ner till personal och ekonomi.
Gösta Bucht anar ett systemfel när det gäller hur samhället ser på vården av de svårast sjuka äldre i särskilda boenden. Han hänvisar till en inventering av landstingens och kommunernas äldreplaner som gjordes inom ett EU-projekt för några år sedan.
– Det man slogs av var att de kommuner som undersöktes i Sverige hade utmärkta och fylliga planer för friska äldre och även rätt så bra för de med behov av hemtjänst och hemsjukvård. Men när det handlade om de med större behov i särskilt boende fanns egentligen bara en förteckning över antalet platser som kommunen hade, inget alls om innehållet i vården och omsorgen, vare sig socialt eller behovet av sjukvård.
– Det är hög tid att ändra på detta. Därför bör en behovsanpassad bemanning införas snarast, säger Gösta Bucht.
SPFs förbundsstyrelseledamot Eva Sahlin konstaterar att kommunerna inte hinner förbereda sig för att klara föreskrifterna redan till årsskiftet. Handläggningen har dragit ut på tiden.
– Det är i det läget trots allt bra att Socialstyrelsen öppnar för att kommunerna kan förbereda sig mer, för att på så sätt få en längre uppstartsperiod för anställning och undervisning.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas