SPF i ny duell om pensionärsskatten
Foto: Colourbox
Nyheter | Svaromål

SPF i ny duell om pensionärsskatten

Knappt har krutröken lagt sig efter valstriden förrän debatten om lika skatt på lön och pension tar förnyad fart.

Publicerad 2014-09-19

Det är Janerik Larsson som i en gästblogg på Svenska Dagbladets ledarsida kallar frågan om pensionärsskatten för valrörelsens ”största enskilda lögn”.

Det finns inte någon pensionärsskatt, menar Janerik Larsson:

– Jobbskatteavdragen är en skattelättnad för alla som arbetar – men de som inte arbetar får därför inte någon särskild skatt.

Larsson gillar inte heller synsättet att pension är uppskjuten lön.

– I debatten har det också påståtts att pensionen skulle vara uppskjuten lön. Det är en av de osanningar Socialdemokraterna drev. Men Sveriges allmänna pensionssystem är pay as you go. De yrkesverksamma betalar för dagens pensionärer.

SPFs ordförande Christina Rogestam har gått i svaromål.

– Det är ingen lögn att skattesänkningar på arbete i form av jobbskatteavdragen har gjort att pensionärer betalar högre skatt än löntagare med samma inkomst.

Rogestam fortsätter:

– Det är heller ingen lögn att Sveriges 2 miljoner pensionärer upplever detta som djupt orättvist. Vi äldre har under många år arbetat och avsatt delar av vår lön till framtida pension, dessutom betalade vi som yrkesverksamma betydligt högre skatt än vad dagens förvärvsarbetande gör.

Pensionärer har i de allra flesta fall lägre inkomster än löntagare. Under tre av de senaste fem åren har bromsen i pensionssystemet slagit till och sänkt pensionerna. Detta samtidigt som lönerna ökat med 2-3 procent årligen, konstaterar SPF-ordföranden.

– Priset på ett paket mjölk går upp, medan pensionerna sänks. Att då betala högre skatt upprör med all rätt många äldre, skriver SPF-ordföranden.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

 

Läs inläggen

Här kan du läsa hela debatten.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas