Statsministerns löfte: Nu måste äldreomsorgen rustas
Nyheter | Pandemin
Foto: Colourbox

Statsministerns löfte: Nu måste äldreomsorgen rustas

Äldreomsorgen behöver förstärkas kraftigt. Det var alla överens om i SVTs partiledardebatt om coronakrisen.

Jan Arleij
Publicerad 2020-06-08

Coronastrategin, det svåra läget inom vården och äldreomsorgen var temat för partiledardebatten i Agenda på söndagskvällen (7/6).

– Strategin är den rätta. Men det visar sig att i äldreomsorgen har vi alldeles för många som har avlidit. Våra största brister är att så många har avlidit i äldreomsorgen, vi borde ha testat fler vid det här laget, sa statsminister Stefan Löfven (S) i sitt inledningsanförande.

Stefan Löfven.

– Nu är det dags att lära av misstagen och bygga ett starkare Sverige, tillsammans. Äldreomsorgen måste rustas nu.

Lovar kommission

Regeringen väntas inom kort fatta beslut om att tillsätta en coronakommission, uppger Aftonbladet.
– Vi behöver ta helhetsgreppet för att se hur det har fungerat på nationell, regional och lokal nivå, säger statsminister Stefan Löfven (S) till Aftonbladet. Han utlovar beslut för kommissionen ”innan sommaren”.

Dölj faktaruta

Kritiken mot regeringens strategival var hård.

– Ansvaret för att skydda de allra mest sårbara har brustit, sa moderatledaren Ulf Kristersson. I en kris måste ansvaret vara tydligt, så att tester verkligen görs, så att skyddsutrustning verkligen finns på plats. Men så har det inte varit.

Många offer

En förutsättning för debatten är att Sverige fram till dagen för debatten rapporterat 4 659 dödsfall till följd av covid-19.

Det är fyra gånger fler än Norge, Danmark och Finland tillsammans.

Sett till antal fall per miljoner invånare har Sverige därmed det femte högsta antalet inrapporterade dödsfall i hela världen.

Med ”berått mod”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch anklagade regeringen för att med “berått mod” ha tillåtit coronaviruset att spridas i Sverige.

– I februari lät man tusentals svenskar landa på Arlanda från områden som redan hade stor smittspridning. Sedan lät man dem gå rakt ut fritt i samhället, sa Ebba Busch.

Krav på munskydd

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson framhöll att SD tidigt krävde att alla som jobbar på äldreboenden ska ha munskydd och visir.

Per Bolund svarade med att det inte är säkert att det rätta och mest effektiva är att alla ska arbeta efter exakt samma rekommendationer i hela landet.

Villkoren

Han tryckte, som många andra under debatten, på att villkoren för äldreomsorgens personal måste förbättras.

– Ansvaret måste börja synas i lön och arbetsvillkor. Jag vill att de som går i skolan i dag ska ha som drömyrke att jobba inom äldreomsorgen.

De debatterade

I partiledardebatten deltog statsminister Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Anders W Jonsson (C), Jonas Sjöstedt (V), Ebba Busch (KD), Nyamko Sabuni (L) och Per Bolund (MP).

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2020-06-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas